“RECEPT” ZA SPORTSKI USPJEH – Projekt za mlade sportaše

Veliki broj djece i mladih trenira rekreativno ili aktivno, no roditelji ponekad više nisu sigurni kako malim / mladim sportašima pružiti uravnotežene i nutritivno bogate obroke, ono što jedan sportaš zaista treba konzumirati. Za zdrav razvoj i najbolje sportske rezultate, potreban je pravi “recept” – prehranu prilagoditi načinu treniranju, sportu i intenzitetu fizičkih aktivnosti te je stoga uz potporu Grada Splita pokrenut projekt “Recept” za sportski uspjeh.

Iza projekta stoje vrhunski chefovi ŠKMER Kuharske Akademije u suradnji s nutricionistima, stručnjacima s područja prehrane za djecu/dječjeg razvoja, sportskim trenerima koji rade s djecom i mladima te samim sportašima.

Projektom koji će se odvijati tijekom predstojeće školske godine, želimo postići da djeca i mladi koji se aktivno bave sportom imaju odgovarajuću prehranu i režim primjenjive u svom domu. Time će im se pomoći u stvaranju pozitivnih prehrambenih navika i očuvanju zdravlja te unošenje optimalnih količina hranjivih tvari (bjelančevine, masti, ugljikohidrati, vitamini, minerali, voda) kako bi na kraju postigli što bolje sportske rezultate.

– Uz fizičku spremnost sportaša i njihovu motivaciju za postizanje željenih rezultata, važnu ulogu u ostvarenju ciljeva ima uravnotežena prilagođena prehrana koja može učiniti ključnu razliku. U sklopu promocije aktivnog “sportskog” načina života kao podršku roditeljima sportaša ćemo provesti ciklus radionica te izraditi upute i smjernice za odabir namirnica i načina pripreme prilagođenih jela s naglaskom na zadovoljenju većih energetskih i hranjivih potreba sportaša. Kroz projekt će roditelji sportaša dobiti upute i smjernice, odnosno “recept” kako pravilno odabirati namirnice i način priprema jela za djecu sportaše – istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije i EU projekata pri udruzi.

Kroz projekt roditelji će dobiti smjernice kako kod kuće pripremati zdrave nutritivno bogate obroke koje će primjenjivati ne samo djeca koja se bave sportom nego i ostali članovi obitelji što će pozitivno utjecati na poboljšanje prehrambenih navika, mijenjanje stila života i očuvanju zdravlja.

Istraživanja pokazuju da sportska prehrana treba biti dobro organizirana i planirana, raznovrsna, a naglasak je na zadovoljenju većih energetskih i hranjivih potreba sportaša u odnosu na ostalu djecu.

Veseli nas veliki interes partnera, koji u svojoj ponudi imaju najkvalitetnije namirnice i opremu za njihovu pripremu te podupiru naše zajedničke ciljeve na dobrobiti zdravog razvoja djece i mladih. Sigurni smo da rezultat neće izostati, jer će uz manje napore postizati bolje rezultate, te tako izbjeći umor, ozljede i izostajanje sa svojih terena, dvorana i borilišta – dodala je Harašić Bremec.

Scroll to Top
Malcare WordPress Security