Recept za vege gyros – slanutak uz Kotanyi grčku mješavinu začina

Želite li doživjeti izvorne grčke okuse, pobrinuo se naš partner Kotany s pomno osmišljenom mješavinom začina za giros s češnjakom, origanom, ružmarinom i drugim sastojcima idealnim za pita kruh i tzatziki. Pred vama je recept Vege gyros – slanutak i Kotanyi Greece Gyros mješavina bez pojačivača okusa. Poslužite ga s brzim i neodoljivim flatbreadom.
SASTOJCI:
Za flatbread:
• 300 g glatkog brašna
• 4 jušne žlice grčkog jogurta
• 1/2 žličice šećera
• 1 žličica Kotányi morske soli
• 1 žličica Kotányi vinskog kamena
• 1 – 1.3 dl vode
• Maslac ili maslinovo ulje za premazivanje
Za gyros:
• 2 konzerve slanutka, 480 g ocijeđene mase
• 2 žlice Kotányi Secrets of Greece – Gyros začina
• 30 ml maslinovog ulja
• Za posluživanje: grčki jogurt ili tzatziki, krastavac, rajčica, ljubičasti luk, feta sir
PRIPREMA:
1. U veću zdjelu ubacite brašno, šećer, sol i vinski kamen te sjedinite. Dodajte jogurt i promiješati vilicom. Postepeno dodajte vodu i umijesite mekše tijesto. Dovoljno je mijesiti oko tri minute. Tijesto oblikujte u kuglu, pokrite zdjelu i ostavite pet minuta.
2. Podijelite tijesto na 6 komada te svaki oblikujte u kuglice. Razvaljajte svaku kuglicu na debljinu 0.5 cm, promjera oko 15-17 cm.
3. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Na ugrijanu suhu tavu stavite jedan razvaljani komad tijesta i pecite 2-3 minute s obje strane.
4. Gotove lepinje prebacite na tanjur, premažite maslacem ili uljem i poklopite aluminijskom folijom, tako ostanu mekane.
5. Slanutak ocijedite i osušite kuhinjskim ubrusom. U zdjelu ubacite slanutak, 1 žlicu ulja i Gyros mješavinu začina te dobro promiješajte.
6. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte ostatak ulja i slanutak te pecite uz miješanje oko 8-10 minuta. Pečeni slanutak izvadite na tanjur.
7. Uzmite jedan flatbread, dodajte malo grčkog jogurta ili tzatzikija, 3 žlice pečenog slanutka, narezane krastavce, rajčice i luk, razmrvite fetu i preklopite. Ponovite s ostatkom flatbreada, slanutka i povrća te odmah poslužite.

Scroll to Top