RESTAURANT CROATICA: 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/23 – 27. izdanje knjižnice Gastronaut

U biblioteci Gastronaut poduzeća Abisal, izašlo je 27. hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica: „100 vodećih hrvatskih restorana – i njihovi specijaliteti 2022/23″.
Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti.
Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.
Knjiga je podijeljena u 6 cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Gorski kotar, Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina te gastronomska i enološka događanja.
Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našli su se i: Tartari od tune i jadranskih kozica, Pšenica s dimljenim plodovima mora, Orzo Kažerma, Janjeće tripice, Soparnik, Brački vitalac, Gračanski lonček, Palačinke od heljde, brojne delicije s morskim i slatkovodnim ribama, mekušcima, mesnim adutima te recepti za slastice – Čokoladna torta s maslinovim uljem, Skradinska torta, Torta od mrkve, Torta od ljute naranče, Taške s pekmezom, Mousse od bučinog ulja…
Ove godine su jedna od tema knjige i vrhunska maslinova ulja u gastronomiji. Sommelierka za maslinova ulja Marina Selak, vodi nas od Istre do Dalmacije kroz sorte maslina i karakteristike sortnih ulja te daje preporuke za njihovo slaganje s gastronomskim specijalitetima, degustiranje i čuvanje.
Scroll to Top