RESTAURANT CROATICA: “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2023/24” – naručite ili skinite 28. izdanje

Prošlog tjedna u Rijeci pedstavljeno je 28. tiskovno i online izdanja knjige Restaurant Croatica “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2023/24”, u izdanju biblioteke Gastronaut tvrtke Abisal. Dakako, bila je i naša ekipa, a ŠKMER je dobio i plaketu za podršku ovom vrijednom projektu koji od 1995.godine potiče izvrsnost u hrvatskom ugostiteljstvu.

Restorani predstavljeni u knjizi za 2023/24 godinu su i nositelji titule Restaurant Croatica 2022, a uz plakete koje su im  dodijeljene, dobili su naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.

Na linku možete prelistati ili skinuti PDF knjige, a i naručiti tiskano izdanje:

https://www.gastronaut.hr/knjige/2022/

Restorani u knjizi su prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti.

“Ove godine je podtema knjige održivost, restorane smo zamolili da istaknu jela pripravljena s namirnicama iz kruga 100 km oko restorana. Kod jela u kojima je navedeno porijeklo namirnica iz okolice, sa stranica 30-ak restorana u knjizi vodi QR kod na Ružu jela – aplikaciju koja omogućava grafički prikaz porijekla namirnica u jelu. Svaka namirnica je obilježena laticom kojoj je vrh u mjestu odakle potiče, a debljina svake latice je proporcionalna udjelu namirnice u jelu. Centar ruže je u mjestu gdje se jelo konzumira – restoran. Aplikacija povezana s knjigom i postala je dostupna na dan promocije” – reekla je prof. Karin Mimica, voditeljica ovog projekta.

Mimica je projekt pokrenula 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera, a među parterima su i Hrvatska turistička zajednica te brojne institucije strukovno vezane na ugostiteljstvo, gastronomiju i turizam. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu je Marina Selak.

Knjiga je podijeljena na 6 cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Gorski kotar, Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina te gastronomska i enološka događanja.

Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našli su se čips od šarana, torta od kozica, carpaccio od lignji, palenta s dagnjama, razne punjene tjestenine, brudeti i buzare, rižot od čičoke, torta od mrkve, gračanski lonček, kroket od vepra, delicije od janjetine, boškarina i crne svinje, šato od muškata, krem torta od rogača…

foto. Rino Grozuppo

Scroll to Top