S ministrom turizma potpisan ugovor vrijedan 74,3 milijuna kuna za Regionalni centar kompetentnosti u kojem će ŠKMER usavršavati nastavnike i učenike

ŠKMER jedan od ključnih partnera u Regionalnom centru kompetentnosti (RCK) u ugostiteljstvu i turizmu u Splitu , projektu kojem je nosilac Turističko-ugostiteljska škola u Splitu. Ministar turizma Gari Cappelli i ravnatelj Ivo Bilić, čija je škola još prije dvije godine ostvarila status Regionalnog centra kompetencije, i to s najvišim brojem bodova, potpisali su prošlog tjedna ugovor za “Uspostavu regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split“ (UP.03.3.1.05.0002). Time je bespovratno dodijeljeno 74,3 milijuna kuna za obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje kadrova u ugostiteljstvu i turizmu s kompetencijama prema stvarnim potrebama poslodavaca.

Partneri u ovom projektu koji se financiran novcem EU fondova, države i županije su Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska gospodarska komora, tri županijske srednje škole, Sveučilište u Splitu, ŠKMER i hotelski poslodavci – Grand hotel Lav, Radisson Blu i HL Dvorac sa Šolte, a imaju za cilj unaprjeđenje znanja i edukacije redovitih učenika, polaznika cjeloživotnog učenja i strukovnih nastavnika i mentora u gospodarstvu. Jedan od ključnih ciljeva je dobiti kvalitetu edukacija i prostore za vrhunsku praktičnu nastavu i vježbi u obrazovanju kadrova za ugostiteljstvo i turizam koji bi unaprijedili postojeći obrazovni sustav.

Kroz RCK Split koji je jedan od šest u Hrvatskoj, izgraditi će se nova škola na mjestu sadašnje Turističko-ugostiteljske škole koja će se dijelom srušiti te će se neki dijelovi rekonstruirati s brojnim kabinetima i potpuno opremljena. Izgradit će se školska radionica, svojevrsni hotel s 4 zvjezdice koji će odražavati razinu hotelske industrije, a uvodi se i niz novih zanimanja. Inovativni programi će se razvijati za redovite učenike, ali i za obrazovanje odraslih; voditelj (manager) hrane i pića, gastronom specijalist za dalmatinske delicije, event manager, voditelj malog hotela i voditelj prijamnog odjela hotela (šef recepcije).

Glavna uloga edukatora iz ŠKMER Akademije je provođenje stručnih usavršavanja strukovnih nastavnika (kuharstvo, posluživanje, slastičarstvo), kao i priprema za sudjelovanje učenika (koji se obrazuju za zanimanja kuhar, konobar i slastičar) na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima “Budući da cjelokupni sustav obrazovanja počiva na nastavnicima, u centru će se usavršavati upravo odgojno-obrazovni radnici čija će izvedba osigurati prijeko potreban kvalitetni ljudski potencijal, koji će biti spreman aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada u Republici Hrvatskoj. Centar će kroz provedbu aktivnosti adresirati i problem manjkave motivacije mentora, tako što će osnovati akademiju za mentore te izraditi prijedlog za vrednovanje statusa mentora. RCK Split postaje centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva. Inovativan pristup osigurat će se uspostavom E-RCK-a temeljenog na softverskim rješenjima/modulima u područjima upravljanja, praćenja izvedbe prakse i izlaznih kompetencija, sustava praćenja karijera i kvalitete te izradom digitalnih obrazovnih sadržaja i virtualnih rješenja u nastavi” – poručili su iz Ministarstva turizma.

Scroll to Top