S radionice Lareto Fooda…od tradicije do inovacije

održano 2. lipnja 2020., ŠKMER Kuharska Akademija, Split

Na prošlotjednoj Radionici pasta, šalša i tarufa za članove ŠKMER-a slagali smo na tanjurima mediteranske kombinacije proizvodima Lareto Fooda. Delicije koje smo kušali bile su dobrim dijelom s odmakom od uobičajene ugostiteljske ponude u Dalmaciji, inovativne, ali i tradicionalne, a sve kako bi dopunili izbor jela u objektima za ovu izrazito drukčiju sezonu.

U ŠKMER-ovoj Kuharskoj Akademiji kušali smo mnoštvo toga iz Lareto Food riznice, bilo je talijanskih, dalmatinskih i istarskih receptura koje je chef Željko Neven Bremec uvezao s tjesteninama iz Gragnana obiteljske tvrtke Pastificio Di Martino (spaghette, tagliatelle elicoidali/makaroni,tortiglioni/fusili). Pripremale su se i bezglutenske Granoro penne, paste su se kombinarale s tri vrste šalši (klasična, žuta i šporka), proizvodima od tartufa i kojekakvim dodacima, a posebice onima iz asortimana marke Robo kojima Lareto objedinjuje talijansku tradiciju, raznolikost, kao i inovacije. Između ostalog, u umacima su se našli krema šparoga, “Carciofi interi” – grilana srca artičoka u ulju, “Peproncini a rondelle” – pikantne kalabreške chilli papričice, vrhunske suhomesnati proizvodi Negrini i sirevi koje na domaće tržište posljednjih godina ekskluzivno donosi Lareto. Upoznali smo i crni slanutak  (Ceci Neri della Murgia) koji se može koristiti kao kontrastni prilog jelima, izvrstan je u varivima, a, kako je naveo Bremec, može se poslužiti i kao crni pire od slanutka kojim ćete na tanjuru složiti posebniju priču, a opet ukorijenjenu u tradicijsku kuhinju Mediterana, posebice onu juga Italije.

Pripremljene su i mini svježe njoke “Chicche di patate” koje nema potrebe čuvati u hladnom režimu, a u kombinacijama s pastama oduševila je i dimljena mozzarella. Negrinijeva slanina guanciale pokazala se idealnom uz carbonaru, a Laretova tartufata kao izniman dodatak umacima sazdan od crnih ljetnih tartufa, gljiva, maslina, aromatičnog bilja i začina.

Gastrobajter https://www.gastrobajter.com/

Scroll to Top