SANA DELIKATESE & CHEF MATTHIAS KIRCHLER:”Radionica nove tirolske kuhinje s aromama drugih kontinenata”

održano 7. veljače 2020. u ŠKMER Kuharskoj Akademiji

Kako se na tanjurima spaja Južni Tirol s okusima daleke Azije i Bliskog Istoka ili, pak, Meksika, pokazala nam je koprivnička tvrtka Sana delikatese koja je u našoj Kuharskoj Akademiji prošlog tjedna upriličila prezentaciju tirolskog chefa Matthiasa Kirchlera.  Događaj je objedinio vrhunsku gastronomiju te talijanske pokrajine sa Saninim asortimanom namirnica s različitih kontinenata.

Prije nego što se Kirchler dohvatio kuhače, imali smo priliku upoznati novi Sanin proizvod Vital Activia, prirodni konzervans bez neželjenih, a često neizbježnih “E oznaka” u opisu sastojaka, koji služi za održavanje svježine, boje i kvalitete narezanog voća i povrća što je posebice značajno za salate i plate koje se poslužuju na buffet stolovima. Uvjerili smo se kako je namirnice dovoljno potopiti 5 minuta u litru vode u kojoj je žličica Vital Activije, inače satkane od prirodnih kiselina, i one će satima zadržati karakteristike kao da su netom isječene. Kirchler je na radionici ispekao tirolski kruh od kiselog tijesta koji smo kušali uz Sanin čuveni hummus, a mini burgere od tirolske govedine poslužio je uz fantastičan umak od guacamolea. Bila je tu i riba kaljena kalabrijom uz dodatak kruške s Vital Activijom i brezom, a poslužena je i ketchup cikle ovih koprivničkih proizvođača kakav nimalo ne zaostaje za najboljima od rajčice. Za desert bio je cheesecake uz latice jestivog cvijeća koje su oduševile ŠKMER-ove chefove na radionici.

“Trenutačno je u Južnom Tirolu veliki miks različitih kuhinja. Naime, s jedne strane možete naći Azijate koji spremaju klasičnu i tradicionalnu tirolsku kuhinju baziranu na mliječnim i drugim proizvodima malih gospodarstava, a također domaći svijet koji sprema azijsku kuhinju. Internacionalizacija i razvoj hotela jako je izmiješao gastronomiju Južnog Tirola, pa je teško danas govoriti da imam o neku tipičnu kuhinju, iako postoje pojedini šefovi koji pokušavaju obnoviti stare recepte. Moja intencija danas na radionici je bila predstaviti južnotirolska jela na moderan i svima prihvatljiv način” – istaknuo je Kirchler, inače šef kuhinje Lunaris 1964 Gourmetrestaurana i s pet zvjezdica ovjenčanog Wellnessresort Lunarisa, jednog od najboljih hotela Južnog Tirola.

Sana je, pak,u samo nekoliko godina na tržištu postala prepoznatljivi brand za posebne, inovativne premium proizvode što su postigli vrhunskom i konstantnom kvalitetom proizvoda, ali i uslugom kroz brigu za partnere s kojima surađuju o ćemu smo se mogli uvjeriti na ovoj radionici i prezentaciji u ŠKMER-u.

“Chefovi i slastičari koji traže kvalitetu, inovativnost i koji žele svojim gostima ponuditi nešto novo vole isprobati i poigrati se s pripremom jela koja su drugačija, ali i spojiti tradicionalno na novi način. Sana jedina na tržište donosi svježi hummus, omiljeni namaz njegovih ljubitelja diljem svijeta koji ima svoje zasluženo mjesto u brojenim restoranima diljem Hrvatske. Različite vrste Sana hummusa (classic, bučine sjemenke, čili, zelena paprika ili zrna slanutka), falafel (kuglice od slanutka) te novi, sada izuzetno popularni Guacamole, prepoznati su od strane brojnih renomiranih partnera kao što su Valamar, Maistra, Sunčani Hvar, Dubrovački vrtovi sunca, Hilton, Remisens itd. Za chefove koji pak žele eksperimentirati tu su i jedinstveni sastojci poput BLACK TAHINI sezamove paste, Ketchupa od cikle, posebne vrste ulja kao Ulja s narančom i limunskom travom te Aceto balsamico od crnog ribiza itd” – poručili su iz Sane.

 

Scroll to Top