Sardinijska gozba na prošlotjednoj radionici…od priče do recepta…lignje punjene graškom

održano 15.listopada, ŠKMER Kuharska Akademija, Split

Iz prve osvojili smo Sardiniju…dakako, radilo se o radionici za ljubitelje kuhanja, prvoj kojom smo slavili stoljetnu gastronomiju ovog talijanskog otoka utkanog u samo srce Sredozemlja. Vođeni kuhačom chefa Željka Nevena Bremeca naši su polaznici pripremili lignje punjene graškom (calamari ripieni con piselli), raviole sa svježim sirom i špinatom (culingionis de casa), srdele punjene slanim inćunima (sarde ripiene), gustu juhu od slanutka sa šafranom (minesestra di ceci con zafferano), focacciu s krumpirima (focaccia sardu), pulpeddu (rižoto od tri vrste svinjskog mesa), tortu di ricottu…Započelo se s pecorinom, a na kraju radionice valjalo je i sve skuhano kušati te zaliti talijanskim vinima.

“S obzirom na blagodati mediteranske klime, na Sardiniji vrlo se jednostavno zdravo i prirodno hraniti. Sardi jedu vrlo dobro, domaće, izvorno, uglavnom hranu proizvedenu i uzgojenu na otoku. Organsko voće i povrće im je od lokalnih proizvođača, a dominantan je utjecaj španjolske, odnosno katalonske i talijanske kopnene kuhinje. Hrana se priprema na maslinovom ulju uz dodatak mediteranskog bilja s otoka, začina uz koje svako jelo ima bolji okus. Morski plodovi i tjestenina osnovna su baza jelovnika Sardinije. Pržena tijesta punjena sirom, hladne plate, sirevi od kojih je najpoznatiji pecorino sve to čini gastronomiju Sardinije neodoljivom. Pravilo je da se uz obrok pije crno vino, ali vrlo umjereno” – istaknuo je Bremec.

Sardinija je smještena u sredini Sredozemnog mora, gotovo podjednako udaljena od Italije i Tunisa. Upravo zbog svog „središnjeg“ položaja, Sardiniju su u povijesti naseljavali Feničani, Kartažani i Rimljani, a svaki je narod ostavio ovom otoku svoju arhitekturu, pa i djeliće gastronomskog mozaika.

 

RECEPT: Calamari ripieni con piselli/lignje punjene graškom

Sastojci:

Lignje ili totanji 800 g

Svježi ili zamrznuti grašak 400 g

Jaja 2 kom

luk 1 komad

Krušne mrvice

Maslinovo ulje

Sol, papar

Način pripreme:

Očistite lignje. Krakove nasjecite i popržite na maslinovom maslinovom ulju. Dodajte sjeckanu kapulu, zažutite, pa dodajte grašak, začinite te kratko propirjajte uz podlijevanje vodom, ako treba. Ohladite.

U ohlađenu smjesu dodajte jaja i krušne mrvice, pa napravite smjesu za punjenje.

Napunite lignje i zatvorite otvor čačkalicom. Posložite ih u namašćeni pleh za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170ºC. Duljina pečenja ovisi o veličini liganja.

Scroll to Top