Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija: Volonteri s kuhačama – 1. dio

 Članovi ŠKMER-a ne propuštaju volontirati u pripremi i vođenju niza radionica za djecu i mlade, a rado se odazivaju i svim akcijama gdje se iz mega teće” dijele besplatni obroci građanima. Bilo za Badnjak u Splitu na Prokurativama, na Danu Marjana, kad slavi se sv. Duje na Peškariji ili, pak, na live cooking showovima diljem Dalmacije.

ŠKMER-ovi volonteri pripremaju i dijele jela, a uz to šalju poruke o solidarnosti i promoviraju volonterski rad. Te su vrijednosti usađene u temelj ove danas međunarodne udruge koju pokrenuo Miro Bogdanović sa skupinom prijatelja i entuzijasta 2006. godine, a od početka svojim primjerom i na zasadama tih ideja stoje Nikša Ivičević, renomirani kuhar iz Drvenika, te vitezica kulinarstva Marija Lulić, do umirovljenja šefica kuhinje splitskog hotela Park. Marija, ujedno dopredsjednica udruge, predvodnica je većine akcija, ona koja prva dođe i posljednja ode, što je potvrđeno priznanjima njoj, pa i udruzi u cjelini.

“Dobar dio članova doći će i s otoka u Split kako bi pogurao neku akciju za građane i potrebite. Osim toga, po početka volontiranje u našoj udruzi značilo je pomoći organizaciji festivala i natjecanja gdje iz godine u godinu okupljamo stotine ljudi iz 30-ak zemalja, što je iznimno bitno za našu struku jer razmjena iskustava, kao i promocija nacionalne, posebice dalmatinske kuhinje i profesije su naše misije, posebice pomoći mladim kuharima da nađu svoje mjesto i napreduju” – kazao je Nikša Ivičević, jedan od osnivača.

Brojne su akcije u kojima sudjeluju članovi ŠKMER-a, između ostalog, svake godine prave slastice uoči Božića za štićenike Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, kuhaju delicije na Danima volonterskog rada, a tu je dugogodišnja suradnja s udrugom MoSt koja skrbi o splitskim beskućnicima, kroz manifestaciju A di si ti?“. Organizirali su i kuhanje toplih obroka vatrogascima 2017. kad su požari bjesnili rubnim dijelovima Splita.

“Od posebnih akcija možemo izdvojiti, “Antidepresiv” 2013. godine – revijalno humanitarno kuhanje s glumcima dramske serije Ruža vjetrova za udrugu osoba s invaliditetom “Kap za slap”. U društvu splitskog benda TBF, a u blagdanskom ozračju prosinca 2015. godine, sa štićenicima svih generacija doma Maestral, koji skrbi o djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, članovi ŠKMER- a pripremili su božićne kolačiće i zalogaje u našoj Kuharskoj Akademiji” – istaknula je Nives Delić,  voditeljica projekata i natjecanja

 

 

 

Scroll to Top