Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija: Volonteri s kuhačama – 2. dio

Volontirati se može na brojne načine kroz ŠKMER-ove programe i akcije. Osim čitave plejade iskusnih kuhara, od kojih su mnogi upisani kao prvaci domaće gastronomije poput Marije Lulić, Željka Nevena Bremeca, Hrvoja Zirojevića, koji ne propuštaju ŠKMER-ove akcije kuhanja za potrebite i blagdane u mega teći, tu su i mlađi članovi udruge koji vode radionice za djecu i mlade te prenose kuharske tajne ljubiteljima kuhanja.

Teško je pobrojati sve naše članove koji su dali obol humanitarnom i volonterskom radu, a evo iskoristili smo dobru volju naših članova koji su našli vremena između smjena u sezoni prepričati nam svoja iskustva. To su Mate Đuzel, Marin Vukman te Sergio Radić.

Pa, krenimo…Imoćanin Mate Đuzel, šef je kuhinje u splitskom hotelu Pax, bogate karijere koja je vrludala i po inozemstvu, inače VKV kuhar specijalist 5 stupnja. Specijalizirao se Mate za dalmatinsku kuhinju, pa završio i ŠKMER-ov Mediterranean Culinary Arts (MCA trening) program za chefove.
” Nije bilo dvojbe oko toga hoću li postati kuhar, otkad znam za sebe samo to želim. U ŠKMER sam se učlanio krajem 2017 godine, došao sam živjeti u Split, a privuklo me je jer u udruzi okupljaju se ljudi koji istinski vole kuhati, dobro su društvo i razmjenjuju se iskustva. Još sam kao učenik 2010. godine nastupio na Biseru mora i otad sam imao zelju za učlanjenjem. No, posao van Hrvatske me sprječavao u tome” – naveo je Đuzel.
Otkad se učlanio Mate je volontirao s kuhačom na večerama za goste i posjetitelje natjecanja IKKER-a, od tada nije propustio niti jedno kužinavanje u mega teći za sv. Duju, Dan Marjana ili Badnjak. Volontirao je na ŠKMER-ovom gastro showu u Imotskom održanom uz natjecanje u pripremi imotske torte, kuhao s udrugom u Brelima za blagdane, a pripremao je i catering za učilište Zlatna Vrata u sklopu projekta “UKLJUČI SE!”: Besplatna osposobljavanja za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu za starije i osobe s invaliditetom“. Đuzel je volontirao i vodeći dječje radionice “Želim jesti zdravo!“, a za ljubitelje kuhanja održan je pod njegovim vodstvom jednodnevni tečaj jela Dalmatinske zagore.

Još jedan od agilnih mlađih volontera udruge je Marin Vukman (25), od ove godine chef u Kitchen & bar Gardenu na Bačvicama. Karijeru je započeo u splitskoj konobi Argola, vodio je kuhinju tri sezone na turističkom brodu, a zatim prošao ŠKMER-ov program za stipendiste.
“U ŠKMER učlanio sam se 2018 godine. Dosta dugo sam pratio aktivnosti ŠKMER Akademije i imao sam veliku želju učlaniti se, te sam se prijavio na program za stipendiste. Od tada sam stalni član. Akademija me dosta pogurala i mnogo novih stvari sam naučio, te upoznao jako puno novih ljudi. Pod okriljem ŠKMER-a sudjelovao sam u nizu humanitarnih akcija, u organizaciji međunarodnih natjecanja, kuhanjima u mega teći, sudjelovao na radionicama Mali Chef i drugima s djecom na kojima smo djecu učili kuhati dalmatinska jela, praviti kruh, peciva i slastice” – ispričao je Vukman.

Jedan od najmlađih ŠKMER-ovih volontera je 17-godišnji Sergio Radić. Uskoro kreće u 3. razred privatne kuharske srednje škole, a za profesiju se odlučio još u 7. razredu osnovne škole.
“Još tada sam shvatio da je to ono u čemu istinski uživam i ono u čemu sam najbolji. Kasnije su tu ljubav i strast prema kuhanju, pa i znanje prenijeli mi moja majka kao i mentori u raznim objektima gdje sam imao praksu” – rekao je Radić.
U ŠKMER je dolazio na radionice još kao mališan, a i sada i sam u sklopu volonterskih aktivnosti prenosi mlađima ono što je naučio.
“S obzirom na to da volim kuhanje, odlučio sam produbiti to svoje znanje i došao u ŠKMER. Jedan od razloga je što ovdje imam priliku upoznavati razne kuhare koji će mi prenijeti svoje znanje i onda da ja jednoga dana to znanje prenosim na mlađe generacije. To naravno nije jedini razlog, ovdje sam i radi dobrog duha i društva, ima smiješnih zgoda, kao i poučnih priča. Još jedna odlična stvar kod ŠKMER-a je što organiziraju radionice za djecu, na kojima sam i sudjelovao kao dijete. Sada kad sam već stariji i imam osnovna znanja, mogu i sam dio toga prenositi djeci i to je lijep osjećaj jer će to dijete kasnije sretno i puno doživljaja ići sve to prepričati svojim roditeljima, a za taj osmjeh na licu ste zaslužni vi” – istaknuo je Sergio.

Scroll to Top