ŠKMER Akademija je kroz devet modula za nastavnike kuharstva, slastičarstva i posluživanja iz cijele Hrvatske postala trening centar kojim se unaprjeđuje sustav obrazovanja

Hands on i Tailor made edukacije za nastavnike i djelatnike ugostiteljskih zanimanja, da se izrazimo na engleskom, u posljednje dvije godine Kuharsku Akademiju Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, prometnule su u trening centar za nastavnike najboljih strukovnih škola Hrvatske.
Nakon što je ŠKMER prvotno razvio programe u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti u Splitu (RCK) za obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje kadrova u ugostiteljstvu i turizmu s kompetencijama prema stvarnim potrebama poslodavaca, prošireni su i na nastavnike posluživanja, kuharstva i slastičarstva koji nisu uključeni u taj veliki EU projekt.
“”Razvili smo devet specijaliziranih modula za strukovne nastavnike iz cijele Hrvatske, a sve kako bi se osigurali dugoročne kompetencije nastavnika, posebice praktična znanja koja nisu obuhvaćena obrazovnim sustavom. Do sada je održano preko 10 radionica, a u ŠKMER Akademiji u Splitu vode ih iskusni domaći predavači, ujedno nagrađivani chefovi, pastry chefovi, svjetski rangirani barmeni i koktel majstori, sommelieri, enolozi te međunarodni suci i treneri na međunarodnim strukovnim natjecanjima” – istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije.
Radionice za nastavnike kuharstva osmišljene su kako bi zajedno radeći s chefovima upoznali se s novim tehnikama haute cuisine, svjetskim gastronomijama, kao i u pripremi tradicijskih jela po uzusima restorana svjetske razine. Kuharske radionice vodi chef, Željko Neven Bremec, glavni ŠKMER-ov edukator koji je titulu masterchefa stekao u Švicarskoj, usavršavao se u SAD-u i Italiji, međunarodni je kulinarski sudac, a iza sebe ima dugogodišnji staž u renomiranim ugostiteljskim objektima i magistar je poslovne ekonomije.
– Imamo više modula za nastavnike kuharstva, a nezaobilazan je dio programa koji se odnosi na napredne tehnike obrade namirnica, kao što je konkretno iskorištavanje, priprema i prezentacija bijele ribe Jadranskog mora. Tu su i pripreme kompletnih jela s prilozima prema nutricionističkim, gastronomskim i ekonomskim aspektima, a u sklopu toga su priprema gluten free i drugih jela po posebnim zdravstvenim režimima. Jedan modul objedinjuje upotrebu modernih tehnologija, rad s novim kuhinjskim uređajima, kao i pripremu jela po Zero Waste konceptu – potpunom iskorištavanju namirnica. S polaznicima pripremamo i jela svjetski poznatih kuhinja kao što su recimo indijska, japanska, kineska, meksička te različite kuhinje Mediterana i kontinentalne Europe, ovisno o interesima i potrebama polaznika – naveo je Bremec.
Slastičarski modul, između ostalog, obuhvaća pripreme restoranskih deserta, moderne tehnike serviranja i aranžiranja, kao i slastice za posebne zdravstvene režime prehrane. Ovaj modul je nastao iz lani započete suradnje ŠKMER-a s francuskom Ecole Ducasse, školom gastronomije jednog od najboljih svjetskih kuhara – Alaina Ducassea. Između ostalih, vodi ih i splitska pastry chefica Ivana Bradarić, voditeljica edukacija ŠKMER Akademije Slastičarstva.

Među predavačima je i zagrebački barmen i nastavnik Mario Majcen, koji je čak četiri puta bio prvak Hrvatske i jednom vice prvak svijeta u pravljenju koktela. Nastavnike posluživanja kroz modul o modernim tehnikama pripreme barskih mješavina uvodi u tajne cocktail kulture diljem svijeta, trendove i povijest, a što je još važnije upoznaje ih s novim aspektima u barskom poslovanju. Na radionicama s Majcenom, osim pripreme koktela, prolaze se tehnike dekoriranja, korištenje dehidrata i novih tehnoloških rješenja u pripremi barskih mješavina.
Za nastavnike ugostiteljstva Salvador Mandarić, vinski konzultant, edukator i sommelier s položenim 3. stupnjem u londonskom International Wine & Spirit centru, zadužen je za edukacije o tehnikama, tehnologijama i trendovima u vinarstvu, odnosno prolazi se sve od vinove loze, preko vinifikacije, odležavanja u podrumu, a zatim do ambalažiranja i vinskog marketinga. Na njegovim radionicama, osim kušanja raznih sorti, upoznaje se kako na vinske stilove utječu malolaktička fermentacija, miješanje taloga (batonnage, sur lie metoda), razlike vina iz inoxa i drvenih bačava.
Tu je i segment izrade vinskih karti uz enologa Andru Jeličića, a nastavnike o proizvodnji, stilovima i svojstvima craft piva uvesti će, između ostalih gostujućih predavača, Siniša Anđelić, suvlasnik pivovare L.A.B. Split koja stoji iza brenda Barba.

Osim toga, ŠKMER nudi polaznicima i edukacijske module posluživanja vina, uparivanja s hranom i posluživanju sireva kako bi nastavnici i mentori ugostiteljskih zanimanja koji pomiču granice obrazovanja, uspješno u nastavu integrirali nove vještine i znanja koje traži tržište.

Scroll to Top