ŠKMER U NIRS-ovoj PEĆINI S BLAGOM

Kao što su nedavno Vlaji bili na Himalaji predvođeni Stipom Božićem, tako se i ekspedicija članova ŠKMER-a uputila na Dračevac. Mlađahni, nemirni i probitačni kakvi već jesu, pod vodstvom chefova Željka Nevena Bremeca i Marije Lulić, odlučili su otkriti tajne NIRS-a. Dakako, ne radi se o nikakvom misterioznom, vojnom, pravosudnom ili objektu za pritvaranje nestašnih građana kakvi se vežu za splitska predgrađa, već o stasitom prodajnom i proizvodom centru s hotelom i restoranom nadomak Splita i Solina gdje se vedre, oblače i uređuju otmjeni hoteli, restorani, jednostavni objekti poput fast foodova i ćevapara, a posljednjih godina i turistički jedrenjaci koji drže do sebe i svojih gostiju.

Tamo je ŠKMER-ovce dočekala direktorica Romana Šundov Armstrong koja vodi ovu i sestrinske tvrtke NIRS-a, pa je splitski kuhare uputila da krenu obilaziti izloške od kojih poneke, ruku na srce, još nikad nisu imali priliku uživo vidjeti. U izletničkom zanosu zaigrao se ping-pong mondenim daskama za rezanje, proučavali su se kompleti kvalitetnih noževa Sanelli s kojima imate osjećaj da bi mogli olako narezati i kakav brod na navozu. S nježnošću razgledavalo se porculanske tanjure iz kojih bi mogli poslužiti Krystle i Blake Carringtona, a dalo se tijekom obilaska ogledati i popravljati frizuru na loncima tvrtke Contacto jednog od vodećih njemačkih proizvođača posuđa. Provozali su se ŠKMER-ovi uzdanici i ručnim viljuškarom kroz NIRS TRGOVINU (tako, naime, glasi puno ime ove tvrtke) u kojoj je kao u Ali Babinoj pećinu natiskano svakojakog blaga, naime, nudi se oko 20.000 artikala, od kojih bi pristojan chef dobar dio radije imao u svojoj kuhinji, nego li, recimo, bračnog druga.

Šalu na stranu, ta NIRS TRGOVINA nastala je iz malog obiteljskog poduzeća prije 25 godina, te napose stasala u vodećeg hrvatskog distributera sitnog inventara za ugostiteljstvo, te izravnog zastupnika najvećih europskih proizvođača predmeta od stakla, porculana i inoxa. Pored toga sami proizvode tekstil za ugostiteljstvo, radnu odjeću i spužvastu galanteriju u svom pogonu i po nacrtima vlastitog dizajnerskog tima.

Valja izdvojiti da su NIRS u četvrt stoljeća poslovanja s ugostiteljskom opremom i priborom stekli reference da su postali ekskluzivni distributeri njemačke grupacije Seltmann Weiden, luksuznog proizvođača porculana koji su započeli širiti se svijetom još početkom 20. stoljeća izrađujući vrhunske proizvode od kvarcnog pijeska iz okoline glavnog im pogona u Bavarskoj. Dodajmo da poneki njihovi porculanski i keramički predmeti iz starih vremena postižu uznemirujuće cifre kod sakupljača, a novi su postali standard u visokokategornicima. Ovaj prestižni njemački brend jedini je ovlašten za opremanje Kremlja i ureda predsjednika Rusije, a već odavno proizvodi su im standard u hotelskim lancima Marriott, Courtyard, The Ritz-Carlton i Renessaince. Sam NIRS je ovaj njemački porculan doveo u domaće Bluesun hotele, a da je providnosti Kolinda i Jakov bi državnike iz svijeta dočekivati puricom s mlincima ili škampima posluženima na Seltmann Weiden servisima.

Nakon iscrpnog obilaska ŠKMER-ova ekspedicija se raspršila po radnim mjestima, a neki se odlutali i u sobe NIRS-ovog hotela Hannah koji se nalazi u sklopu istog objekta gdje i trgovina, kako bi pogledali reprize turskih serija i Večere za 5. Napomenimo da NIRS godinama vjerno prati Šefove kuhinja mediteranskih i europskih regija sa svojim proizvodnim i prodajnim programom, pa tako i najveću kulinarsku manifestaciju u Hrvatskoj “Biser mora” koja okuplja stotine sudionika iz svijeta i bila bi nezamisliva bez ovih naših partnera.

ŠKMER/ Mak Jovanović (www.gastrobajter.com)

 

Scroll to Top