ŠKMER-ov chef osvojio tri zlata i pehar za najbolje moderno jelo na natjecanju 400 kuhara iz 11 zemalja na Gastro festu u Nišu

Splitski chef Petar Vlak na Gastro festu Niš 2022, međunarodnom kuharskom natjecanju i gastro sajmu, osvojio je tri zlata i pehar za najbolje moderno jelo. Na 9. izdanju ovog festivala sudjelovali su brojni gastro znalci, kao i 400-ak natjecatelja iz 11 zemalja koji su se došli okušati u različitim juniorskim i seniorskim kategorijama. Vlak je stigao u Niš kako bi predstavljao udrugu Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), te kao drugoplasirani s XVII. Bisera Mora u Supetru, najvećeg natjecanja kuhara u ovom dijelu Europe koje je održano u travnju. U Nišu je oduševio međunarodni žiri svojim jelima u sve tri kategorije u kojima se natjecao; Moderno jelo riba/meso, Pasta i Restoranski desert te za svaku osvojio zlato.
“Pehar dolazi u Split, a koliko sam čuo od kolega iz regije, posebice na dodjeli medalja, naš festival Biser mora sinonim je za Dalmaciju i gastronomsku priču koju s članovima udruge i kolegama gradi godinama kako bi bili u vrhu regionalne kuhinje. Pokazalo se da sam otišao u Niš i kao svojevrsni ambasador tog našeg međunarodnog natjecanja koje će se i iduće godine održati na Braču, jer su mnogi kuhari koje sam upoznao iskazali želju da dođu iskušati tamo svoja znanja i razmijeniti iskustva s kolegama” – naveo je Vlak.
Festival u Nišu održan je u organizaciji Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša prošlog tjedna, a kuhari su se nadmetali u pripremi jela moderne kuhinje, pizze, tjestenine, specijaliteta od mesa i ribe, te restoranskih deserta. Bila su tu i natjecanja u nacionalnoj kuhinji, kuhanju riblje juhe u kotliću, kao i master classovi renomiranih chefova regije te veliki sajam domaćih proizvoda.

U tim međunarodnih kulinarskih sudaca odazvali su se Željko Neven Bremec, predsjednik udruge, te Stevo Karapandža, ambasador ŠKMER-a za Kvarner i Istru. Bili su među sucima i Sokol Prenga, jedan od vodećih albanskih chefova, Iulia Dragut, predsjednica Asociației Culturale Euro-Est Alternativ (ACEEA), najvažnijeg rumunjskog udruženja profesionalnih kuhara, crnogorska legenda Vuksan Mitrović, koji je karijeru proveo kao šef kuhinje na Svetom Stefanu, te Tomaž Vozelj, donedavni predsjednik Slovenske asocijacije kuhara i renomirani HoReCa edukator. Poznati osječki sommelier Damir Zrno predstavio je sa suradnicima na Gastro festu Niš vrhunska hrvatska vina te ponudu tradicionalnih slavonskih jela restorana Čingi Lingi Čarda i Slavonska kuća kojima su oduševili posjetioce.
Dodajmo, Petar Vlak karijeru je započeo uz osnivača ŠKMER-a Mira Bogdanovića, a kasnije je kuhao u nizu boljih splitskih restorana te bio šef kuhinje na luksuznim jahtama. Odnedavno se počeo natjecati, a nastup u Nišu mu je tek drugi u karijeri, no odmah su uslijedili visoki plasmani i priznanja.
” Zadovoljan sam rezultatom, posebice, jer stjecajem okolnosti imao sam malo vremena za pripremu i nabavku namirnica. U kategoriji Paste napravio sam domaće cappellacce, tjesteninu sličnu raviolima, a punjenu s miksom šumskih gljiva te u umaku od pancete, gorgonzole i oraha. Moderno jelo bila je piletina na dva načina; crispy iz pećnice i dugo pirjana s kremom od batata. Prilog su bile i tikvice marinirane i pečene. Za desert pripremao sam “spužvu” od limuna, chantilly kremu sa šumskom voćem i lemon curd uz dekoracije kao što su sušeni passion fruit. Domaćini su se potrudili oko nas, a i oduševili smo se tom, reklo bi se, etno hranom koja je se tamo pripremala na svakom koraku” – kazao je Petar.
Vlak je posljednjih godinu dana angažiran kao stalni ŠKMER-ov edukator na kuhinjskim treninzima za profesionalce te na radionicama za ljubitelje kuhanja. S kolegama vodi i jednodnevne tečajeve kuhanja za djecu i mlade u sklopu projekata udruge koji promoviraju zdravu i dalmatinsku prehranu.
“Sretni smo da je upravo Petar koji se izgradio u vrhunskog profesionalca, inspiracija mnogim kolegama te chef instruktor u ŠKMER Kuharskoj Akademiji. Vjerujemo da će se pažljivo osmišljena natjecateljska jela naći među receptima budućih edukacija na kojima Petar s polaznicima rado dijeli sva svoja svoja znanja, vještine, ali i one male tajne koje čine veliku razliku i ono posebno kod najboljih kuhara” – kazala je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Kuharske Akademije.

Mak Jovanović

foto: ŠKMER

Scroll to Top