ŠKMER-ov trojac vraća se s velikog gastro natjecanja u Albaniji s osam odličja

4. – 6. ožujka 2022., GastroAlb 5/ HoReCa Fair, Albanija

Tročlana splitska natjecateljska ekipa Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija okitila se u nedjelju medaljama na GastroAlbu 5, velikom natjecanju u Tirani gdje se okušalo 300-ak sudionika iz osam zemalja. Dragutin Mandić, inače dvostruki pobjednik Bisera mora (i kao junior i kao senior) u Tirani je osvojio srebro u pripremi piletine na individualnom natjecanju kuhara seniora, a isto odličje u toj kategoriji  dobio je i Marin Vukman. Obojica su dobili srebra u pojedinačnom natjecanju u pripremi jela od ribe, dok je treći član ekipe, Luka Mitrović, kojemu je ovo bilo prvo natjecanje, osvojio bronzu u toj kategoriji. Dodajmo da nitko od sudionika, po odluci ocjenjivačkog žirija, nije osvojio zlato u kategorijama ribe i piletine.

Sva trojica ŠKMER-ovaca nadmetali su se na GastroAlbu i kao tim te su osvojili svaki po brončanu medalju , a kroz tri slijeda objedinili su dalamtinsku tradiciju i inovativnost. Za predjelo pripremili su carpaccio i tatar od bijele ribe, čips od riblje kože i kreker s chia sjemenkama, a za glavno jelo naš trojac je skuhao sarmu od morskog psa u umaku od škampa s pireom od leće i rimskim njokima. Za desert su dekonstruirali štrudel od jabuka.

Inače, Vukmanu je ovo drugi odlazak na GastroAlb, prije tri godine osvojio je 2. mjesto u kategoriji janjetine te treće u pripremi rižota.

Napomenimo, GastroAlb organizira Albanian Chefs & Cooks Association, a odvija se pod okriljem pod okriljem velikog HoReCa sajma u Tirani. Osim kuhara, natječu se barmeni, baristi i pizzaioli, održavaju se razne konferencije, seminari i predavanja, kuharskih showovi, radionice, prezentacije te degustacija koje predvode ugledni kuhari Albanije i svijeta. Na ovom petom izdanju stigli su natjecatelji i međunarodni kulinarski suci iz Turske, Albanije, Crne Gore, Italije, Slovenije, Kosova, Makedonije, a iz Hrvatske Željko Neven Bremec i Stevo Karapandža. Također, među sucima bilo je predstavnika Cipra i Izraela, kao i ŠKMER-ov ambasador s Mauricijusa – renomirani chef Alan Payen.

Scroll to Top