ŠKMER-ova edukacija i tanjuri puni slavonskih okusa na Tjednu crne slavonske svinje

Na Tjednu crne slavonske svinje, održanom od 5. do 13. studenog u Osijeku, mogli su se kušati posebno kreirani meniji u 6 restorana s popularnom „fajfericom“ i vinima osječkih vinara, a Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija sudjelovali su na okruglom stolu ove manifestacije te održali edukaciju za tamošnje ugostitelje. Manifestacija je donijela promociju vrhunskih domaćih proizvoda od crne svinje, kao i prezentaciju modernih načina pripreme od ove autohtone delicije u organizaciji Turističke zajednice grada Osijeka. U restoranu Crna svinja 8. studenog održan je master class Željka Nevena Bremeca, glavnog edukatora ŠKMER Kuharske Akademije koji je tom prigodom pokazao kako pripremiti i obraditi namirnicu po uzusima visoke gastronomije.

Crna slavonska svinja pripremana je sous vide tehnikom četiri sata na 55°C, a poslužena je s čvarcima, pancetom, gratiniranim krumpirom i muškatnim oraščićem. Uz to na tanjuru su se našli pire od muškatne bundeve, kao sezonska jesenska namirnica, te kelj pupčar. Bremec je za umak pripremio redukciju crnog pinota, u koji je također dodao nekoliko čvaraka. Damir Zrno, renomirani osječki sommelier i voditelj tvrtke All4wine u Osijeku je bio zadužen za sljubljivanje jela i vina osječkih vinara.

U sklopu manifestacije održan je i stručni okrugli stol pod nazivom “Crna slavonska svinja kao potencijal razvoja gourmet turizma” na kojem su okupili Dimitrije Simonović, suvlasnik i direktor tvrtke Sin ravnice, prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević, predsjednik Katedre za tehnologiju mesa i mlijeka sa Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, chef Željko Neven Bremec, Damir Zrno, renomirani osječki sommelier te Gordan Zečić, glavni urednik Dobre hrane, gastro magazina Jutarnjeg lista. Razgovor je moderirala Željka Balja, poduzetnica i promicateljica enogastronomije te održivog razvoja u turizmu, koja je sa panelistima dotaknula mnogobrojnih pitanja na temu crne slavonske svinje i njezina potencijala za razvoj enogastronomske ponude. Zaključak je bio da crna slavonska svinja, koja se nalazi pod zaštitom Nacionalnog programa za očuvanje autohtonih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj, može znatno dodatno obogatiti gastronomsku ponudu Osijeka, pa i cijele Slavonije i Baranje.

Scroll to Top
Malcare WordPress Security