ŠKMER-ovi chefovi pomogli da kuhinja Doma za starije Arkus bude kao u hotelu s 5 zvjezdica

Predavači i iskusni chefovi ŠKMER Kuharske Akademije nakon što su educirali zaposlenike vrtića, osnovnih i srednjih škola, krenuli su u suradnju s ustanovom koja skrbi o starijim i nemoćnim osobama.

Tijekom višemjesečne edukacije za zaposlenika Doma Arkus iz Kaštel Sućurca koju je vodio chef Željko Neven Bremec, predsjednik Šefova kuhinje mediteranskih i europskih regija, sustavno se radilo na poboljšanju kvalitete prehrane za korisnike i osoblje, uvođenja novih i poboljšavanju postojećih jela. Obroci su se pripremali po napucima ŠKMER-ove suradnice Dragane Olujić, splitske nutricionistice koja je zadužena, između ostalog, i za pravilnu prehranu nogometaša HNK Hajduk. Bremec se s djelatnicima Arkusa, između ostalog, bavio i usavršavanjem tehnika rada, unapređenjem nabave namirnica, te izradom tjednih menija.

“Suradnja je bila izvanredna, rekao bi svjetska. Naše su kuharice svladale nove tehnike rada, stekle nove vještine, izradili i optimizirali s chefom Bremecom nove jelovnike. Uglavnom su namirnice koje smo koristili do tada ostale iste, no primjenom novih tehnika postiglo se da se one raznolikije pripremaju. Program je u domu utemeljen većinom na mediteranskoj kuhinji koja je jedna od najzdravijih na svijetu. I ostalim ustanovama tipa poput naše, preporučio bih konstantno usavršavanje jer kvalitetna prehrana u domu je izuzetno važna. Dodajmo i korisnici u se iznimno zadovoljni poboljšanjima u kvaliteti i raznovrsnosti obroka “- kazao je Dragan Lučin, ravnatelj Arkusa, privatnog doma za starije i nemoćne osobe.

Edukacija se odvijala od rujna do prosinca, a sastojala se od pripreme menija s chefom te praktičnim radom u prostorijama kuhinje Arkusa s djelatnicima. Posebna pažnja se posvetila potpunom iskorištavanju namirnica s naglaskom na sezonske. Sastavljeni su posebni recepti i priručnik s uputama za kuhinju Arkusa.

Arkus danas zaista funkcionira kao hotel s 5 zvjezdica, a iznimno je važno da su zadovoljni i korisnici i djelatnici. Ovo je bila prilika da se upotpune jelovnici doma kako se to radi u ugostiteljskim objektima i slijedeći nova saznanja iz nutricionizma, a uspjeli su u namjeri da korisnici ne bude samo zadovoljni nego i oduševljeni hranom. Možemo to nazvati i malim segmentom hedonizma, onim koji se zasniva na zdravstvenim benefitima korisnika” – navela je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Kuharske Akademije.

 

Scroll to Top