Skuhajte napokon nešto sebi….kućna piva po Barbi….od priče do recepta

Stasiti pivski zanatlija Siniša Anđelić, suvlasnik pivovare LAB Split – Craft Brewery koja stoji iza brenda Barba, lani nas je u ŠKMER Kuharskoj Akademiji uputio kako pivo skuhati doma. Pri tom, otkrio nam je taj pivski misionar, da uračunate kako ćete ulaskom u svijet kućnog ili podrumskog pivarstva najvjerojatnije zanemariti svoje bližnje i prorijediti odlaske u kladionicu ili kazalište jer ćete svoje vrijeme sve više posvećivati razmnožavanju pivskih kvasaca, fermentaciji ječma, a i dobiti kilogram dva po kuhanju. No, kako nas uvjerava barba Anđelić, isplati se….manje ćete biti mrzovoljni, naučit ćete kuhati zdravo i ukusno pivo, a sve to će vas odvesti u pivarsko podzemlje u kojem najčešće obitavaju bradati muškarci i tetovirane žene (za ovo posljednje nismo posve sigurni).

Dodajmo, Anđelićev pivski laboratorij LAB Split je nagrađen za Barba Imperial IPA kao najbolje hrvatsko pivo za 2018. godinu po glasačima američke web stranica “RateBeer“, a u danima koronizacije krenuli su vrlo ozbiljno dostavljati neke od svojih 20-ak vrsta kraftova (Barbu u više stilova i varijanti, Punicu, Engleza, Chinooka, Glutenka) na kućne adrese kako bi spašavali napukle brakove u izolaciji. Iako Siniša njeguje opaki kamatarski imidž, on je u biti nježna i topla osoba, pa je čak i majci svoje supruge smutio vrhunskog pivkana imena Punica. Nadamo se da će nakon ovako lijepog uvodnika punog hvale, čelništvo te prve splitske craft pivovare napokon razbiti mit da su pivari škrti i poslati kakav paket na analizu potpisniku ovih redaka.

 

 

RECEPT – Dva kućna piva po Barbi

4 kilograma baznog ječma

vrećica California Common kvasca za Ale stil piva

vrećica kvasca za belgijski stil Ale piva

40 g Polaris hmelja

Proces:

Zagrijte u loncu 15 litara vode na 66º C stupnjeva, pa namočite ječam na sat vremena. Izvadite ječam i procijedite ga, a tekućinu od kuhanja – sladovinu prelijte ponovo u lonac i kuhajte još sat vremena. Odmah na početku uspite 20 grama Polaris hmelja za gorčinu, a pred sam kraja kuhanja preostalih 20 grama za aromu. Nakon kuhanja ohladite sladovinu na oko 23ºC i uspite je u dvije kante gdje će pivo fermentirati svako uz svaku različitu vrstu kvasca… Nakon 15 dana, kada je kvasac odradio fermentaciju i pojeo šećer iz sladovine koje bi se mogli pretvoriti u alkohol, prelijte pivo u dezinficirane boce da vam pivo ne pokvari kakva gadost i u svaku uspite pola žličice šećera. Ostavite pivo u boci još 7 dana da kvasac pojede šećer i pretvori ga u CO2 te krenite s konzumacijom. Sad ste pivar. Ako ste slučajno iz radoznalosti i u međuvremenu kupili bačvu, spojite je na uređaj za CO2 (i njega ste valjda nabavili, ako ste mislili ozbiljno), te pivo stlačite na 2,5 bara i ostaviti 3 dana na hladnom kako bi sve bilo po pravilu službe.

 VIDEO kuhanja… OVDJE 

P.S.: Svi sastojci i oprema se mogu nabaviti u Hrvatskoj preko weba (recimo; brewshop.hr), a Barbina piva, ako vam se ne da kuhati ili vam je netko slučajno uništio pripravak, naći ćete boljim u trgovinama ili na ovoj web adresi: https://lab-split.com/shop/

ŠKMER/Mak Jovanović – Gastrobajter (http://www.gastrobajter.com)

 

 

Scroll to Top