SLASTIČARNICA: Naučite pripremati klasične i moderne baklave na radionici vučenog tijesta

17-21 h srijeda, 2. studenog 2022., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Na ovoj radionici za ljubitelje slastica pozabavit ćemo se izradom vučenog tijesta; a u središtu je priprema baklava s ručno rađenim korama – u tradicionalnim i modernim gurmanskim verzijama kakve se mogu poslužiti i kao restoranski desert.

Riječ je o orijentalnoj slastici duge i vijugave povijesti, no zna se da je na ove prostore stigla osmanlijskim osvajanjima, a vremenom se dobrano udomaćila i u Hrvatskoj. Prema jednoj od legendi, smatra se da preteče baklave potječu Asirskog carstva, oko 800. godine prije Krista, gdje su se slojevi tijesta za kruh tanko razvlačili i pekli s nasjeckanim orasima i medom za posebne prilike. Razvitkom trgovine i trgovačkih putova, i stari Grci su razvili naklonost prema asirskoj deliciji i vjeruje se da su dali svoj obol osmislivši tanko tijesto zvano phyllo (list), koje je slojeve činilo lakšim,a okus delikatnijim. S druge strane, putevi začina i svile počeli su utjecati na sastojke, pa su tako ružina vodica, kardamom i cimet postali uobičajeni sastojci baklava. Da ne dužimo, baklava kakvu danas poznajemo i volimo nastala je zahvaljujući Osmanlijskom Carstvu od petnaestog stoljeća naovamo.

Na radionici ćemo s pastry cheficom Ivanom Bradarić raditi baklavu from scrath – kore ćemo sami napraviti i izvaljati. Punit ćemo ih klasično orasima, a bit će i vu arijanti s drugim orašastim plodovima. Agdu, preljev koji se klasično pravi od vode i sećera, na radionici će imati mali twist, tj. šećerni sirup pripremat će se od šipka i ružine vodice.

Cijena tečaja je Cijena: 452 kn (59,99 eur). Uključuje kuhanje s profesionalnim pastry chefovima u ŠKMER Kuharskoj Akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije svih jela po završetku radionice.

PRIJAVE: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

Tečajevi za ljubitelje slastica

 

Scroll to Top