SLASTIČARNICA SRIJEDOM: Banana u trima desertima…prijavite se na radionicu

Srijeda 17-21 h, 2. 10. 2024., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2, Split

Na drugoj jednodnevnoj radionici iz ciklusa Slastičarnica srijedom u sezoni 2024./25., pozabavit ćemo se trima svjetskim desertima s bananom. To tropsko voće zastupljeno je u mnogim svjetskim kuhinjama. Banane se mogu pržiti ili peći, koristiti u karameliziranom obliku te su idealne za slastice. U nekim kulturama banane se koriste i u slanim jelima, poput curryja ili prilozi mesu, a izvrsne su i kao sastojak za smoothieje zbog svoje kremaste teksture i prirodne slatkoće, te se odlično slažu s mlijekom, jogurtom, medom i drugim voćem.

SLASTICE NA RADIONICI:

  • Hummingbird cake (kolač od banane i ananasa)
  • Sladoled s bananom i čokoladom
  • Banoffee pie

Hummingbird cake

Hummingbird torta, ili kolibrić torta, potječe s Jamajke, gdje je prvi put napravljena pod nazivom “Doctor Bird Cake”, nazvana po istoimenom jamajčanskom kolibriću. Ova torta stigla je u SAD početkom 1970-ih, a popularnost je stekla kada je recept objavljen u časopisu “Southern Living” 1978. godine, gdje ga je predstavila kuharica Mrs. L.H. Wiggins iz Greensboro, Sjeverna Karolina. Od tada, Hummingbird torta postala je omiljena diljem zemlje, a naročito na jugu, gdje se smatra jednom od najomiljenijih domaćih slastica. Torta s naše radionice puna je začina, obogaćena pekan orasima, bananama i ananasom te punjena slatko-kiselom kremom od sira.

Sladoled od banane

Sladoled od banane sa samo dva sastojka je brz i jednostavan desert za trenutke kada nam se jede nešto slatko. Smrznuta banana je baza ovog veganskog, niskokaloričnog sladoleda punog okusa.

Banoffee pie

Banoffee pie je popularan britanski desert koji se sastoji od banane, toffee (karamele) i slatkog vrhnja na prhkoj podlozi, pružajući pravi užitak za sva osjetila. Naziv “banoffee” je kombinacija riječi “banana” i “toffee”, što jasno opisuje glavne sastojke ovog kolača. Prema legendi, ova pita nastala je 1971. godine u restoranu “The Hungry Monk” u istočnom Sussexu, Engleska. Recept su razvili Nigel Mackenzie, vlasnik restorana, i kuhar Ian Dowding. Eksperimentirali su s američkim receptom za kolač s kavom te dodali banane i karamelu kako bi poboljšali okus. Rezultat je bio toliko uspješan da se kolač brzo proširio Britanijom.

 

Slastičarnica srijedom održava se od 17 do 21 sat, a cijena tečaja je 70 eura. Uključuje kuhanje s profesionalnim pastry chefovima u Kuharskoj akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumaciju svih jela po završetku radionice.

PRIJAVE: 099 319 89 61 ili info@skmer.hr
ONLINE PRIJAVE:

Tečajevi za ljubitelje slastica

Scroll to Top