SLASTIČARSKA AKADEMIJA: Mnoštvom svjetskih i domaćih receptura završili smo prvi ciklus slastičarstva

održano od 19. veljače do 27. ožujka 2021., ŠKMER Akademija, Split

Završen je prvi ciklus ŠKMER-ove Akademije Slastičarstva kroz koji nas je provela vrsna splitska slastičarka Ivana Bradarić, pastry chef “Brasserie on 7“. Kroz 12 radionica ljubitelji slastičarstva te profesionalni kuhari koji su došli u ŠKMER Akademiju usavršiti slastičarska znanja, okušali su se suvremenim slastičarskim tehnikama, pripremi tradicionalnih i modernih deserta. Upoznali su se s načinima prezentacije te pripremom posebnih slastica za različite režime prehrane. Program se održavao petkom i subotom, a kroz različite dvodnevne tematske module iskušalo se na desetke receptura.

-Imali smo šest modula, započeli smo dizanim tijestima, a ciklus završili tortama. Ideja je bila proći cjelokupan proces slastičarstva, obuhvatiti sve više tehnika i procesa pripreme. Radili smo, između ostalog, a la carte deserte, monoporcije, enterment torte, razni tartove, kreme, kekse, gluten free slastice… Polaznici su usvojili i slastičarske procese pripreme koji se znatno razlikuju od kuharskih, a potrudila sam se da pokažem kako se ovakve slastice mogu raditi u kući, ne samo s profesionalnim aparatima i pećnicama Dakle, program je osmišljen da donosi benefite na poslovnom planu, pa i onima koji žele raditi slastice u svom domu. – navela je Bradarić.

Bili su tu poznati svjetski deserti od jednostavnijih do kompleksnijih. Pravila su se peciva, slatki kruhovi, popularni kolači iz regije, jestive dekoracije s čokoladnom prašinom i od kandiranog voća, voćni kavijari, parena tijesta, kojekakve kreme. Učilo se temperirati čokoladu, a završilo se s tortama od čokolade, orašida, kao i u vege varijantama.

– Očekivala sam da će biti dobro tijekom ove dvomjesečne radionice, a ispalo je deset puta bolje. Volim kuhati i znam praviti razne kolače, no ono što se ovdje nauči to je tek škola slastičarstva. Preporučila bih je svima, pun je pogodak, posebice jer svi ovdje ne samo što učimo i radimo nego pronalazimo i užitak. Ovo je nadam se početak dugogodišnje suradnje i druženja – kazala je polaznica Mirjana Matošić.

Scroll to Top