SPLIT GOURMET EXPO 2020: Natjecanja kuhara, pizzaiola, konobara, barmena,  edukacije, master classovi i radionice

…ŠKMER-ova natjecanja i edukacije pod okriljem Adventa u Splitu…

Ljubav nas spaja” slogan je ovogodišnjeg Adventa u Splitu, a u nizu događanja koja se odvijaju pod okriljem ove manifestacije, od 2. do 4. prosinca održat će se i gastronomski festival Split Gourmet Expo 2020 u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

Po prvi put objedinjuju se natjecateljske kategorije dviju međunarodnih manifestacija ŠKMER-a; Bisera mora (kuhari i pizzaioli) te Grand Gourmeta (konobari i barmeni). Natjecanja, edukacije i master classovi odvijati će se na nekoliko lokacija u središtu grada i u skladu s propisanim mjerama zaštite od koronavirusa, a dobrim dijelom moći će se pratiti i live streamom.

“Prosinac je u Splitu možda i najgurmanskiji dio godine, vrijeme kada s posebnim guštom kuhamo za obitelj i prijatelje. Oni koji žive da svaki dan kuhaju, kolege ugostitelji i predani chefovi ove godine nemaju priliku svaki dan na stolove iznositi svoje delicije gostima. Ali zato je vrijeme kad će moći pokazati ono što najbolje znaju, namirnice i jela koja ih inspiriraju, a koja vjerujemo lako mogu inspirirati i druge. Njihov rad će se moći pratiti online – uživo putem video streama, te kroz video zapise” – najavila je Alma Harašić Bremec, organizatorica Split Gourmet Expoa.

Edukacije i master classove vodit će renomirana imena regionalne gastro scene kao što su prva kulinarska TV zvijezda regije Stevo Karapandža i jedan od vodećih pizza majstora Marin Vanjak, inače edukator talijanske škole za pizzaiole Accademie del Grano.Vidjet ćemo na djelu velikana bosanskohercegovačke kuhinje i viteza kulinarstva jugoistočne Europe Hamida Hadžića, dugogodišnjeg šefa kuhinje sarajevskog Holiday Inna i drugih visokokategornika koji je kuhao za Billa Clintona, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda, Juana Antonia Samarancha i druge poznate.

 

Split Gourmet Expo donosi nam i radionice na temu gina i pelinkovca višestrukih prvaka Hrvatske u pravljenju koktela Jure Vojkovića i Mario Majcana, a agilni vrgorski vinar Dario Gašpar uputit će nas u uzlet zanemarene sorte plavine od koje se odnedavno prave i vrhunska vina. Master classove vodit će i master chef Željko Neven Bremec, glavni edukator ŠKMER-a, kao i legendarni sarajevski slastičar Nijaz Hadžiabdić Slatki koji će demonstrirati pripremu “zalivenih kolača” (baklava, ružica, hurmašica i kadaif).

“Split Gourmet Expo donosi vrhunska jela, koktele i servis. Predstavit će se oni koji žele biti prvi i oduševljavati svoje goste, bilo da se radi o profesionalcima ili onima koji tek uče kao što su natjecatelji ugostiteljskih škola. Festivalske recepte, popratna događanja, videa i ostale materijale ćete moći pratiti kroz čitav mjesec. Stay tuned! – poručila je Harašić Bremec.

Program:

PROGRAM-SPLIT-GOURMET-EXPO-BISER-MORA-GRAND-GOURMET-2020

https://visitsplit.com/hr/4861/advent-u-splitu-ljubav-nas-spaja/2

Scroll to Top