Split Gourmet Expo izložba je splitskih restorana, konoba i hotela koja se održava jednom godišnje uz podršku Turističke zajednice grada Splita. Riječ je o manifestaciji kojom se sustavno promovira Split kao cjelogodišnja gourmet destinacija izvrsnosti, a objedinjuje gastro izložbu biranih jela splitskih ugostiteljskih objekata na 30-metarskom stolu na splitskoj Rivi, natjecanje i promociju kroz medije te publikaciju o sudionicima s receptima.

Gastro natjecateljske izložbe organiziraju se sa svrhom podizanja kvalitete ugostiteljske ponude i konkurentnosti. Projekt je započeo 2007. godine Miro Bogdanović sa suradnicima na području Dalmacije te je kasnije obuhvatio i razne gradove na području cijele Republike Hrvatske.

Želja nam je potaknuti sve sudionike- ugostitelje da u svojoj ponudi povećaju udio autohtonih jela s naglaskom na lokalne autohtone specijalitete te da se aktivno uključe u podizanje kvalitete ugostiteljske ponude kao jednog od najvažnijih segmenata turističke ponude te na taj način doprinesu razvoju Hrvatske kao visoko kvalitetne turističke destinacije.

Na ovim linkovima su izvještaj s manifestacije i  datoteka sa službenim fotografijama Split Gourmet Expo festivala koji je u prosincu objedinio natjecateljske kategorije 15. Biser mora & 6. Grand Gourmet. Slobodno razgledajte, preuzmite što želite, pronađite sebe i prijatelje, doživite atmosferu ovog festivala kojeg smo održali kao dio događanja Adventa u Splitu.

 

DETALJI GASTRO IZLOŽBE:
Mjesto održavanja: Splitska riva

Svi ugostiteljski objekti koji će sudjelovati u svome ugostiteljskom objektu pripremiti odabrano jelo koje mora biti u skladu s hrvatskom / dalmatinskom / splitskom autohtonom kuhinjom i u skladu s ponudom ugostiteljskog objekta koji predstavlja. Izložba će biti organizirana u tri kategorije:
– hladno jelo
– toplo jelo
– desert

Stručni žiri će biti sastavljen od eminentnih hrvatskih i međunarodnih kuhara i gastronomskih stručnjaka koji će ocjenjivati:
– okus
– izgled
– originalnost jela (u skladu sa autohtonošću hrvatske kuhinje)

U odabranom prostoru (prijedlog je Riva) biti će postavljen veliki stol na kojem će biti izložena jela natjecatelja, jela će biti izložena na pladnjevima, tanjurima, u toplim kupeljima i sl., ovisno o vrsti jela.

Svaki izložbeni uradak sadržava min 10 porcija s navedenim imenom jela. Svi sudionici u svojim ugostiteljskim objektima pripremaju 10 porcija predjela (hladno jelo), 10 porcija glavnog jela (toplo jelo s prilozima i umakom, treba biti izloženo u bain-marie (topla kupka)) i 10 porcija deserta  u skladu s ponudom ugostiteljskog objekta koji predstavlja,na mjesto događanja se dostavljaju  gotova jela.

Svi natjecatelji izložbe dobiti će zahvalnicu za sudjelovanje, Proglašenje nagrada: u svim kategorijama medalje za sve sudionike, plakete najbolje hladno jelo, najbolje toplo jelo i najbolji desert. Ugostiteljski objekt koji osvoji prvo mjesto u ukupnom poretku dobiva posebno designiranu tabelu „SPLIT GOURMET EXPO 2020“ i imati će posebno mjesto u publikaciji SPLIT menu 2021 u kojoj će biti predstavljeni svi natjecatelji.

publikacije

ČLANCI

PORTOFINO Steak, Pasta & Seafood: Jelovnici koji spajaju dalmatinsko i internacionalno, suvremeno i antičko

Gastro priča koja objedinjuje tisućljetne citate iz mediteranske gastro tradicije; od dodataka starih Feničana, reinterpretacija carskih delicija iz vremena Dioklecijana, pa do suvremenih svjetskih receptura,  ...
Više →

DIOCLETIAN’S WINE HOUSE: Kuća vina i zaboravljenih okusa gdje možete kušati i rijetkog raka zezavca

Ovaj restoran utkan u same istočne zidine Dioklecijanove palače, idealno je mjesto za svakog putnika da se otisne u tisućljetnu povijest grada, da se na ...
Više →

TRATTORIA BAJAMONT: Starinska jela Dalmacije na pjatima “ispod ure”

Trattorija našla je mjesto u zapadnom dijelu Dioklecijanove palače, podno stare ure Gospe od Zvonika kojim Splićani mjere svoje vrijeme stoljećima, u ulici u kojoj ...
Više →
Scroll to Top