SPLITU S LJUBAVI: Tradicionalni bakalar za pet tisuća Splićana na Badnjak

Splićani su i ove godine za Badnjak u podne pohrlili na besplatan bakalar koje su im pripremili Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), a u pola sata na manifestaciji „Splitu s ljubavlju“ razdijelili 100-ak volontera, gradonačelnik Ivica Puljak sa suradnicima i čelnici turističkih zajednica grada i županije. Mnoštvo je, uglavnom starijih, građana stiglo probati bakalar na crveno iz “mega teće” koja je na splitsku Peškariju zorom dovezena „paukom“, jednini put u godini, kako se čulo na Peškariji, kad se građani ovom vozilu vesele.

Golemu posudu za kuhanje od 2,2 metara promjera, tzv. mega teću, izradili su radnici splitskog Škvera prije 17 godina kada je ova manifestacija pokrenuta, pa je tako i danas na ekipa od 30-ak profesionalnih kuhara i članova ŠKMER-a predvođena chefovima Željkom Nevenom Bremecom i Marijom Lulić u njoj skuhala 5.000 besplatnih porcija. Od volontera bili su tu učenici i djelatnici splitskih gimanazija Marko Marulić, Vladimir Nazor, Priridoslovne, kao i ekipe Geodetske škole, Grafičke škole za dizajn i održivu gradnju, TUŠ Split te Komercijalno trgovačke škole.

“Bakalar se za kuhanje pripremao preko dva tjedna u ŠKMER-ovoj Kuharskoj Akademiji, a bila je prilika da ponekim dodatkom doradimo bakalar kako to radimo kroz naš EU projekt Kuhinja Znanja gdje recepte znamo oplemeniti i pomalo zanemarenim namirnicama naših starih. Manifestacija je održana uz potporu Grada Splita te turističkih zajednica Splita i Splitsko-dalmatinske županije, kao i drugih ŠKMER-ovi partnera kako bi građani, posebno, slabijeg imovnog stanja dobili porciju ukusnog blagdanskog objeda. U mega teći pored 250 bakalara našlo se pola tone krumpira, 40 litara maslinovog ulja, 250 kilograma kapule, 150 kg rajčice, 50 kg slanutka, 40 litara maslinovog ulja i kilogrami češnjaka i peršina. Kako bi se obogatili okusi dodali smo i po par kilograma ječma, heljde, leće, prosa i fažola te bakalar začinili bijelim vinom, maslacem i parmezanom uz sol, papar i dalmatinske začine” – kazao je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a koji je vodio ekipu kuhara uz iskusnu cheficu Mariju Lulić.

Scroll to Top