SUHE MARINADE KOTÁNYI: Začinska priča koja oplemenjuje jela te optimizira poslovanje stigla do Splita

održano, 16. lipnja 2020., ŠKMER Akademija, Split

Začinske mješavine za mariniranje mesa, ribe i povrća bez natrij glutaminata, pomno osmišljene i s već pripremljenim recepturama za olakšavanje rada u kuhinji, bile su tema edukacije i prezentacije Kotányijevog tima u ŠKMER Akademiji.

Gostovali su u Splitu nakon radionice u Hotel Olympia Sky u Vodicama, a u našoj prezentacijskoj kuhinji dobrano su se zbili ugostitelji, kuhari, eno-gastro profesionalci i predstavnici medija, sve kako bi upoznali metode mariniranja i pripreme chefa Ljubiše Stojanovića iz Beograda, dugogodišnjeg brand promotora ovog svjetskog proizvođača visokokvalitetnih začina.

“Akcent radionice bio je na asortimanu suhih marinada za meso, ribu i povrće različitih aroma. To su mješavine koje pospješuju sazrijevanje mesa, omekšavaju ga, daju bolji okus, pa čak i produljuju trajnost namirnica. Ono što volimo istaknuti to je da u ovim začinima nema natrij glutaminata, pojačivača okusa i umjetnih boja. Recimo, jarka boja ovih mješavina postiže se visokokvalitetnom delikatesnom paprikom, a taj je začin vezan i uz početak rada same kompanije Kotányi koja je stasala upravo iz jednog mlina za mljevenje paprike 1881. godine” – kazao je chef Stojanović.

Naime, tad je Janos Kotányi izgradio mlin za preradu paprike u mađarskom gradu Szegedu. Već tri godine kasnije njegove su mješavine paprike osvojile Beč te je u Austro-Ugarskoj postao dvorski dostavljač začina. Danas Kotányi nudi 400-ak začina od kojih se proizvede još barem puta deset toliko začinskih mješavina i imaju podružnice širom svijeta. Na Biseru mora stalni su nam gosti, a uvijek nas iznenade s originalnim receptima iz njihove začinske priče.

Suhe marinade koje smo upoznali u ŠKMER-u, nastale su na temelju isprobavanja, razmjenom iskustava vrhunskih kuhara, a prilagođene su i ljubiteljima kuhanjima i profesionalcima kojima omogućavaju uštede vremena te, ovisno odabiru, provjereni okus jela od mesa, ribe i povrća.

“To su mješavine koje nude konstantnost, a osim što njima ubrzavamo sazrijevanje mesa, uz njih imamo i osmišljene recepture što je bitno kad možete imati probleme s radnom snagom i nedostatak vremena, pa pri ruci već imate mješavine koje vas dovode do kvalitetnog cilja. S ovim mješavinama produžava se rok trajanja nekog proizvoda, a dobiva se mogućnost da, recimo, s istom pozicijom mesa koristeći različite suhe marinade, dobijete dobrano različite stvari na tanjuru koje ćete kasnije lako iskombinirati s odgovarajućim prilozima. Dakako, ove mješavine možete obogatiti i svojim dodacima koji će nositi vašu priču iz kuhinje” – dodao je Stojanović.

Osim suhih marinada za piletinu, svinjetinu, teletinu i povrće, imali smo prilike kušati i tunine odreske pripremljene u četiri različite marinade. Upoznali smo se s metodom kako Kotányi češnjak u granulama rehidrirati i okusom ga učiniti poput svježeg, a bilo je govora i o Kotányijevom papru koji se izdvaja od konkurencije po tome što prolazi parnu sterilizaciju te ovaj začin čini bakteriološki sigurnim.

“Ovdje smo bili da izmijenimo iskustva, da odgovorimo na sva pitanja o začinima, a iskoristili smo priliku da i sudionici radionice nama kažu što koriste, kakve imaju želje i zahtjeve u svom poslu. Početkom godine smo planirali puno toga na promotivnom planu, no korona nas je zaustavila u tome. Nedavno su nas pozvali da u hotelu Olimpyija u Vodicama da im održimo prezentaciju, a onda se poklopilo da produžimo za Split i posjetimo ŠKMER Akademiju.” – istaknula je Lidija Drobac, direktorica Kotányi Hrvatska.

Scroll to Top