SUSHI CHEF

POSTANI SUSHI MAJSTOR: Ovladaj vještinama pripreme japanskih delicija

Otkrijte tajne sushija, sashimija, tempure i drugih delicija “zemlje izlazećeg sunca”uz licencirane sushi majstore. Japanska kuhinja poznata je pod imenom Washoku, a uvrštena pod okrilje UNESCO-ve zaštićene kulturne baštine 2013. godine zajedno s francuskom, mediteranskom, turskom i meksičkom kuhinjom. Washoku je cijenjen jer potiče poštivanje okoliša i ljudske kreacije, a posebice jer promovira zdravu prehranu.

Kažu da je istodobno jednostavan i kompliciran, običan i sofisticiran. Washoku je slan, sladak, kiseo, više ili manje gorak, a uvijek pun umamija – tzv. petog okusa hrane koji budi sva čula, a teško se objašnjava riječima. Dodajmo da prvi zapisi o sushiju u Japanu sežu od 8. stoljeća, a najčešća je definicija da se radi se o jelu od riže začinjene octom koja se servira sa sirovom ili dimljenom ribom ili pak ukrašena plodovima mora ili povrćem. Ono što zapadnjaci poznaju kao sushi (rolu riže zamotan u suhu nori alge) naziva se “makisushi” i samo je jedan od nekoliko različiti sushija. Sashimi je pak tanko sječena sirova riba koja se jede uz dodatke soja umaka i nevjerojatno ljekovitog “japanskog hrena” – wasabija, a ima niz podnaziva vezano od kojeg se stanovnika mora radi. Između ostalih tu su “maguro” (Tuna), “sake” (losos), “saba” (skuša), “ika” (lignja), “tako” (hobotnica)…

Tempuru su pak u Japan donijeli portugalski misionara u 17 stoljeću. Radi se povrću i morskoj hrani uvaljanima u lagano smjesu za tijesto s ledenom vodom, te isprženima u dubokom ulju. Dodajmo da je izvorno jelo bilo namijenjeno korizmi kad je mnogim Kršćanima bilo zabranjeno jesti meso. Tako da ime dolazi od latinske “ad tempora cuaresme”, što znači “u vrijeme korizme. Japanci su to jelo prisvojili, smatra se tipičnim za njihovu nacionalnu kuhinju i, dakako, skraćeno ga nazvali tempura.

Vrijeme održavanja: 2023./2024. od 9 do 15 sati.
Trajanje program: 4 dana
Broj sati: 24 sata
Cijena: 1.250 EUR 

OBRAZAC ZA PRIJAVU

SUSHI CHEF

Scroll to Top