SVEČANA TORTA: Naučite slastičarske tajne i trikove o tortama za posebne prilike na dvodnevnoj Slastičarnici

petak 16-20 h, 3. veljače 2023. subota 9-15 h, 4. veljače ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2

Kako tortu za svečanosti učinit što atraktivnijom, stabilnijom, da može okusom oduševiti što veći broj uzvanika i, dakako, ispoštovati sastojcima tradiciju kraja, a posebice događaja za koji se priprema, doznajte na hands on dvodnevnoj radionici u ŠKMER Akademiji.

Na ovoj Slatičarnici s pasrty cheficom Ivanom Bradarić pripremat će se kompleksna i suvremena torta na kat s glazurom od buttercreama (kreme od maslaca), koju možete poslužiti na slavljima, ali i u boljem ugostiteljskom objektu. Radi se o slojevitoj torti s biskvitom i kremom, a Ivana će polaznike uputiti i kako izraditi dekoracije prema prigodi te tehnikama za pripremiti čvršću kremu da se torta ne bi urušila i kako bi se mogla prenositi.

Od svečanih torti, dakako, najveći je izazazov svadbena torta.

Poznato je da su preteče torti bile dio svadbene ceremonije još od starih Grka i Rimljana, no tek je tijekom srednjeg vijeka počeo je novi pogled na svadbenu tortu. Noviji pristup uključivao je kolače koji su bili visoko naslagani, a mladenci bi se poljubili nad njima. Ako bi se uspjeli poljubiti, a da se kolač ne prevrne, vjerovalo se da će biti blagoslovljeni s mnogo djece. U početku svadbene torte su bile slične današnjim voćnim kolačima. Međutim, do 17. stoljeća, pa sve do 18. stoljeća šećer je postao pristupačniji, a bijela glazura počela se koristiti kao – što nije iznenađujuće – simbol mladenkina djevičanstva, kao i pokazatelj bogatstva mladenkine obitelji.

Kasnije je dodavanje boje glazuri, kao i višeslojni kolači i složeni dizajni ukazivali na još veće bogatstvo i društveni status.

Simbolika toga da par hrani jedno drugo jest pokazati drugima da će se zauvijek brinuti jedno za drugo.

Rezanje svadbene torte

Izvorno je svadbenu tortu svatovima trebala podijeliti samo mladenka kako bi se osigurala plodnost. Međutim, kako su vjenčanja postala veći događaji, to je postao zadatak i za mladenku i za mladoženju. S vremenom je počelo i rezanje kolača. Simbolika je da se mladoženjina ruka stavi preko mladenke, kako bi pokazao svoju podršku i kao obećanje da će se brinuti za nju i njihovu budućnost. Par je bio potican na rezanje s donjeg sloja, kao podsjetnik na dugovječnost veze. Što se tiče sudionika, vjeruje se da kolač nakon što ga je par prerezao donosi sreću.

Cijena tečaja je 195 EUR (1.469,23 kn). Uključuje kuhanje s profesionalnim pastry chefovima u ŠKMER Kuharskoj Akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije svih jela po završetku radionice.

PRIJAVE: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili preko formulara na linku: 

Tečajevi za ljubitelje slastica

Scroll to Top