TEČAJ TJESTENINE, srijeda 18.10.

 Lazanje, njoki, rezanci u umaku od kavijara i votke…

U srijedu u 17 sati u Jobovoj 2 (ne u četvrtak, kako smo ranije najavljivali) pod vodstvom Željka Nevena Bremeca u ŠKMER-u organiziramo tečaj tjestenine. Između ostalog, doznat ćemo kako se rade domaći njoki, pa pune pršutom, a radit ćemo tijesto za rezance i lazanje, te potom pripremiti lazanje s povrćem i rezance s umakom od votke i kavijara. Dodajmo da po povijesnim izvorima lazanje ne potječu s Apeninskog poluotoka, nego iz stare Grčke gdje se pravilo jelo od nekoliko slojeva tjestenine i punjenja umakom. Ime joj potječe od grčke riječi Laganon kako su se nazivale prve tjestenine uopće. Kako bilo, prvi pravi sačuvani recept za ovu tjesteninu je s kraja 14 stoljeća iz Britanije, što ne znači da se lazanje ranije nisu pravile u Italije, koja se smatra europskom kolijevkom tjestenina. Njoki pak postaju prihvaćeni u 18. stoljeću kao poseban specijalitet talijanske kuhinje, jer trebalo je podosta vremena da Europljani prihvate krumpir kojeg su španjolski osvajači donijeli iz Južne Amerike. Naime, tijekom 16. i 17. stoljeća u većini dijelova Europe krumpir se smatrao sumnjivom i nezdravom namirnicom, te je u većini slučajeva korišten kao stočna hrana ili bi se njime hranilo ratne zarobljenike i siromašne.

Gastrobajter – ŠKMER

Scroll to Top