Težački pjat s povrćem i pršutom chefa Petra Vlaka

Ovaj kućni recept za našu web kuharicu u izolaciji donosi nam chef Petar Vlak. Bio je šef kuhinja kuhinja Mazzgoon Fooda i restorana Mano, a danas kuha na manjem luksuznom kruzeru s pet zvjezdica. Kulinarstvu se Petar učio od osnivača naše udruge Mira Bogdanovića, čovjeka koji je za života potakao novi val dalmatinske gastronomije. S Mirom je Petar četiri godine dijelio kuhinju, pa i danas koristi njegove recepture, a među njima i one koje je Bogdanović doradio iz starih zapisa. Vlak je vodio niz radionica za ljubitelje kuhanja u ŠKMER-u, s fokusom na kombinaciju suvremene mediteranske i tradicionalne kuhinje našeg podneblja.

(za 4 osobe )
200 g leće
100 g mrkve
100 g krumpira
10 0 g slanutka ili graha
50 g luka

maslinovo ulje
100 g ostataka pršuta
žlica koncentrata od rajčice
oko 2 l povrtnog temeljca

U lonac stavite malo ulja i zažutite luk koju ste prethodno isjeckali na kockice. Kad luk dobije zlatnu boju dodajte leću, mrkvu i krumpir oguljen i isjeckan na kockice. Dobro izmiješajte smjesu i dodajte ostatke pršuta izrezane na kockice. Dinstajte na umjerenoj vatri 2 minute te dodajte u žlicu koncentrata od rajčice. Zatim podlijevajte povrtnim temeljcem sve dok se povrće ne skuha. Slanutak ili grah namočite dan prije i skuhajte ga u posebnoj posudi do željene tvrdoće. Varivu ga dodajte na samom kraju. Možete koristiti pasterizirani grah ili slanutak iz konzerve. Na kraju varivo začinite s malo papra i po potrebi soli. Nekad je pršut dovoljno slan, pa sol i ne treba.

Scroll to Top