Tin Ujević, vrhunski craft džin iz Vrgorca i ŠKMER-ovi mali zalogaji na večeri za pamćenje

U sklopu Tinovih dana u ponedjeljak navečer Vrgorcu predstavljen prvi vrgorski craft džin imena Poetica!

U Vrgorcu je uoči dodjele književne nagrade “Tin Ujević” za doprinos hrvatskom pjesništvu od strane Društva hrvatskih književnika, predstavljen i gin Poetica. Napravljen je od borovica s području sela Majići kod Vrgorca, dodatno aromatiziran biokovskim travama i neretvanskim agrumima.
Tin Ujević je rođen u Vrgorcu, gdje se svake godine u organizaciju gradskog Centra za kulturu i Društva hrvatskih književnika, njegov rođendan slavi manifestacijom Tinovi dani. Ove godine je zanimljivost to što je slavlje poezije dobilo i svoju Poeticu. I potpuno se čini prirodno da Tin i Vrgorac iznjedre prvi craft džin u Hrvatskoj napravljen sa začinima i travama tog kamenitog kraja i oplemenjen izvorskom vodom s obronaka Biokova. Sve to je još davno Tin opjevao i kao da se samo čekalo kada će se ukazati Poetica.” – istaknuo je Drago Nosić, koji je sa suprugom Jelenom Majić Nosić pokrenuo proizvodnju ovog džina.


Večer je organizirana za 131. rođendan velikog pjesnika. Uz glumca Gorana Grgića koji je interpretirao Tinovu poeziju, goste je oduševio i makarski virtuoz Dražen Bogdanović izvedbama na saksofonu. Posebno zanimljiv umjetnički detalj je bio sketching kutak vrgorske umjetnice Maye Beus koja je crtala portrete gostiju, a gastronomski vrhunac je osigurala ekipa ŠKMER-a koja je po receptima Steve Karapandže i Željka Nevena Bremeca složila vrhunske male zalogaje. Posjetioci su imali priliku kušati arancine od morskog rižota, odležani ramstek sa senf dresingom, aromatični wok s piletinom, Mozzarelline s bosiljkom i cherry rajčicom, suhe šljive u panceti, focacciu s ružmarinom i cherry rajčicom, škampe Cardinale, jagode u čokoladi, dinje i lubenice aromatizirana ginom, terrine od laganog jogurta i limuna i dr..
Poznati barmen Zoran Lukić, pak, pripremao je koktele kojima je Poetica bila osnovni sastojak, a sam džin je osmislila Jelena Majić Nosić spojivši strast i znanje.  Uspjela je okuse i mirise vrgorskog kraja, uz nužnu dozu ljubavi, pretočiti u craft džin Poeticu. Ističe da je cijela filozofija Poetice svedena na bazične elemente, te da se trudi ne forsirati i ne nametati tržišni uspjeh kao osnovno mjerilo stvaranja ovog pića. Radije naglašava romantiku, pozitivnu energiju pa čak i određenu dozu mistike vlastitog pothvata.
“Ako je suditi po onome što smo vidjeli i probali, Tinova Poetica ima perspektivu. Jelena je najavila i zimsku varijantu džina imena Winter balade te novu ljetnu varijantu Poetice infuzirane vrgoračkom jagodom, koja će nositi naziv Summer sonet.
Vjerujemo da bi i sam veliki pjesnik bio zadovoljan činjenicom da se u njegovom rodnom gradu proizvodi vrhunski džin, a i da se godinama nakon njegovog odlaska još uvijek rade proslave njemu u čast” – poručili su u Vrgorcu.

Mak Jovanović (www.gastrobajter.com)

foto: Drago Nosić & ŠKMER

Scroll to Top