TONI MIJIĆ: Priča & recept – orzotto od buče s hummusom Sana

Ovaj recept nam stiže od našeg talentiranog kuhara i donedavnog ŠKMER-ovog stipendiste Tonija Mijića (20). Već s 11 godina znao je da želi biti kuhar, pa je upisao srednju školu za zanimanje kuhara u svom Sinju gdje je izgradio temelje, a potvrdio ih praksom u hotelu Alkar i splitskom Điru, pa je u restoranu Toto’s na Palmižani uskoro postao sous-chef.   Od 2018. godine učlanio se u ŠKMER te je kao član udruge sudjelovao i osvojio timsko zlato na natjecanju u Makedoniji 2019. godine, kao i dva srebra te dvije bronce. Postigao je uspjeh i na Dioklecijanovoj amfori, ŠKMER-ovom natjecanju za mlade kuhare u Splitu.

“Jednostavno ljubav prema različitim namirnicama i istraživanje različitih okusa je nešto u čemu se pronalazim. Još kao dijete sam majci pomagao u kuhinji i uvijek sam bio tu u blizini. Nakon školovanja, saznajem za ŠKMER koji me je privukao svojim programima, brojnima događanjima i projektima vezanima za gastronomiju i natjecanjima kuhara. U udruzi kao stipendist napredovao sam kroz različite edukacije, a jedna od njih je A la Chef kroz koju sam se upoznao s kompletnom mediteranskom kuhinjom. Nakon toga, 2019. godine zapošljavam se kao kuhar u poznatom bračkom restoranu Kopačini i restoranu Veranda na Bolu te napose u tamošnjem centru Marjan gdje radim i danas” – ispričao je Mijić.

Toniju su strast mediteranska jela s autorskim pečatom. Ovdje se zaigrao s delicijama našeg koprivničkog partnera Sana delikatese i složio izvrsno jelo koje spaja Dalmaciju i Bliski istok

RECEPT: Orzotto od buče s hummusom Sana

za četiri osobe:

200 g orza(ječma)

litra povrtnog temeljca

1 buča

1 mrkva

1 poriluk

60 g maslaca

60 g sira grana padano

sol

papar

Sana bučino ulje

1 dl bijelog vina

Sana ketchup od cikle

2 žlice Sana kreme od sezama i slanutka s dodatkom bučinih sjemenki

 

 Priprema:

1. Očistite povrće te ga izdinstajte tako što ćete u posudu za kuhanje stavljati od tvrdih do mekih namirnica. Buču prethodno pecite na 200º C 20 minuta. Orzo potopite par sati, pa prokuhajte 15 minuta, isperite i dodajte u povrće

2. Pirjajte orzo kao rižoto uz lagano dolijevanje vina i temeljca, začinite solju i paprom, a možete dodati i pola žličice Sana tahini spaste, želite li pikantiji okus.

3. Na kraju povežite sve maslacem, Sana bučinim uljem, te grana padanom sirom, pa zatim dodajte Sana ketchup od cikle što će jelo obogatiti okusom i izgledom. Po želji dekorirajte klicama ili jestivim cvijećem.

Scroll to Top