U potrazi za 6. elementom nastali su grofovski jelovnici Daruvara… upareni sa zanatskim pivom, vrhunskim vinima i ljekovitim začinima

Jela za jačanje imuniteat, sportski jelovnici i Daruvarski parovi – dio su novog poglavlja daruvarske gastronomije kojom se spajaju hrvatska i češka kuhinja, zanatsko pivarstvo, uparuju vina s lokalnim i namirnicama svijeta kako bi se zdravstvene benefite uklopilo u gurmanske izazove. Riječ je o posve originalnom konceptu nazvanom 6i-elemetni koji su osmislili Turistička zajednica Daruvar – Papuk u suradnji s Karin Mimicom iz kluba Gastronaut, a pridružili su im se i lokalni ugostitelji te stvorili novo lice gastronomije „grada ždralova“ kojim se žele uzdići do šire prepoznatljivosti.

I Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), međunarodna udruga sa sjedištem u Splitu, obreli su se krajem listopada na predstavljanje ovog hedonističko-zdravstvenog projekta grada nastalog baštini tradiciji liječenja termalnim vodama duljom od dva tisućljeća, kao i ostavštini grofova Jankovića. Naime, ova moćna obitelj  u stotinjak godina stolovanja Daruvarom uzdigli su ga u jedno od ključnih gospodarskih središta Slavonije oko svojih imanja od 60-ih godina 18. stoljeća. Između ostalog, otvorili su građanska kupališta, pokrenuli brojne gospodarske aktivnosti, pa i 1840. godine na njihovu imanju izgrađena je Pivovara Daruvar, najstarija u Hrvatskoj. Svojim zdanjima dali su posebnu i kozmopolitsko vizuru ovog grada, posebno dvorcem sagrađenim 1777. godine uz koju su čak zasadili i azijska stabla ginka bilobe, a danas je tu zavičajni muzej s podrumom gdje dozrijevaju vina Vinarije Daruvar Badela 1862, a posreći li vam se možete ih kušati na vinskim promocijama uz lokalne sireve Biogal. Jankovići su kumovali i imenu grada. Naime, Daruvar (mađarski grad ždralova), nekad je bilo Poborje, a današnje ime se nadovezuje na obiteljski grb s kojeg se kočoperi ova ptica koja, doduše,  nikad nije obitavala u ovom kraju.

Tako je u potrazi za “6. elementom” tim restorana Taverna u sklopu lječilišta Daruvarske toplice, osmislio bogate kardiovaskularne i sportske menije, kao i jela koja se uparuju s daruvarskim craft pivima 5th element koje od 2014. ugađa majstor Krešo Marić, prvak i pionir zanatskog pivarstva Pivovare Daruvar. Ta pivovara začeta je na iskustvima i pivarskim receptima čeških doseljenika, prirodno mekoj daruvarskoj vodi i klimi pogodnoj za uzgoj pivarskog ječma i hmelja.

Nakon kupanja u termalnim bazenima,  u drugom restoranu Daruvarskih toplica – Terasi, možete kušati jela chefa Dalibora Hodaka iz češko-hrvatske kulinarske tradicije. Naime, u tom gradu živi najbrojnija češka manjina u zemlji, pa su na jelovniku svičkova na smetane, kuhane šufnudle te tačkrle s pekmezom od šljiva koje se idealno sparuju, kako smo se uverili u Terasi, uz višnjevac lokalnog Pčelarstva Daruvar ili Stout 5th elementa.

Jedan od predvodnika novog vala daruvarske gastronomije je i Queen, obiteljski je restoran poznat po roštilju i dobrim gablecima, a kroz projekt “6i-elementi” vlasnik Dražen Leš sa svojom ekipom osmislio i jela za one koji se bave sportom, puna proteina i vlakana. Između ostalog, služe izvrstan ramstek u umaku uz domaće mikro zelenje graška, rotkvice i suncokreta, piree od cikle i celera lokalnih proizvođača. Tamo se može kušati i gulaš od divljači iz daruvarskih šuma koji se idealno okusom stapa s bogatim 5th element Indian Pale Ale craftom.

Black and White, street food je po sredini gradskog trga, a kroz 6i-elementi nudi „fitness salatu s piletinom i agrumima uz domaći dressing i tostirane lješnjake sa stabala vlasnika za jačanje imuniteta. Za sportaše pripremaju wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i svježim gljivama, kao i zgodno nazvanu daruvarsko meksičko deliciju “sportilja – tortilja”. Tamo se pripremaju palačinke s džemom od šumskog voća, domaćim medom i tostiranim lješnjacima.

Daruvarska gostionica Srce nudi riječne riblje specijalitete, pripremit će vam ljuti fiš paprikaš s domaćom tjesteninom, pijanog ili šarana pohanog u pivskom tijestu i poslužiti uz pšenična craft pivo ili daruvarska vrhunska vina koja dozrijevaju upodrumima dvorca Jankovića oko kojih je nastao grad. Riba im stiže s ribnjačarstva Končanica, osnovanog 1900. godine i najstarijeg u Hrvatskoj,

Zdravljak Orijent legendarno je mjesto gdje se desetljećima odlazi po jedan od najopjevanijih bureka u Hrvatskoj, a radi se od bikova mesa. Mogu se tamo kušati razne pite, uz koji će vam obitelji Demiri jačati imunitet s domaćim jogurtom uz dodatak lipova meda ili, pak, baklave od daruvarskih oraha s domaćom limunadom.

Little Italy Pub, novije je mjesto za ljubitelje moderne kuhinje. Šef kuhinje Marko Kolak, javnosti je poznat i kao natjecatelj Masterchefa, pa je jedno od jela iz projekta 6I-eleme nti sporo pečeni lungić u kadulji koji je Kolak pripremao u tom kulinarskom tv showu.Tamo za jačanje imuniteta možete probati mnoštvo jela, a Prema konceptu Daruvarski parovi Kolak će u glinenoj posudi zapeći vam gulaš od kockica bifteka u daruvarskom cabernetu i demiglaceu ili, pak, li, pak, biftek za sportaše u umaku od 4 vrste gljiva, salata i sjemenki.

Tekst & Foto: Mak Jovanović https://www.gastrobajter.com/

 

Scroll to Top