U ŠKMER Akademiji krenuli profesionalni treninzi i usavršavanja nastavnika pri Regionalnom centru kompetentnosti

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) su se prošlog tjedna aktivno radionicama za nastavnike uključili u rad Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u ugostiteljstvu i turizmu u Splitu, projektu Turističko-ugostiteljske škole u Splitu kojeg financira EU, a dijelom i Republika Hrvatska kroz svoje institucije. RCK ima zadaću do 2023. godine uvesti novi pristup obrazovanja i unaprjeđenje ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj prema stvarnim potrebama poslodavaca.

Glavna uloga edukatora iz ŠKMER Akademije je provođenje stručnih usavršavanja strukovnih nastavnika (kuharstvo, posluživanje, slastičarstvo), kao i priprema za sudjelovanje učenika (koji se obrazuju za zanimanja kuhar, konobar i slastičar) na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima.

Edukacija je održana prošlog tjedna za preko 30 djelatnika strukovnih škola Zadra, Šibenika, Trogira, Sinja, Splita, Vrgorca, Makarske, Imotskog i Omiša te s otoka Brača i Visa u ŠKMER Kuharskoj Akademiji pod vodstvom chefa Željka Nevena Bremeca i sommeliera te vinskog konzultanta Salvadora Mandarića.

“Jesenski modul za nastavnike kuharstva bio je na temu “Tehnikama u kuharstvu“, a dio programa se odnosio na napredne tehnike obrade, iskorištavanja, pripreme i prezentacije bijele ribe Jadranskog mora. Cilj je bio maksimalno iskoristiti sve dijelove ribe, primjenjujući pritom metode i tehnike od jednostavnih do najsloženijih. Neodvojiv dio edukacije bila je i priprema kompletnih jela s prilozima prema nutricionističkim, gastronomskim i ekonomskim aspektima” – istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije.

Iduće aktivnosti ŠKMER-a za strukovne nastavnike odvijati će se u njihovim matičnim strukovnim školama. Do kraja ove školske godine, osim za nastavnike kuharstva, održati će se edukacije ugostiteljskog posluživanja i slastičarstva.

“Dok je prvi modul bio fokusiran na tehnike, naglaske u slijedeća dva stavljamo na moderne tehnologije i trendove. Sve da se pomogne nastavnicima da budu uvijek korak ispred te pripremaju svoje učenike upravo za tržište rada” – najavio je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Za nastavnike ugostiteljstva Salvador Mandarić, održao je edukaciju Tehnike, tehnologije i trendovi u vinarstvu. Između ostalog čulo se kako na vinske stilove utječu malolaktička fermentacija, miješanje taloga (batonnage, sur lie metoda), razlike vina iz inoxa i drvenih bačava. Mandarić je objasnio tehnološki napredak u svakom segmentu kroz koje vino mora proći; od vinove loze, preko vinifikacije, odležavanja u podrumu, a zatim ambalažiranja i marketinga.

“Ovim želimo s educirati nastavnike kako bi učenicima što realnije približili zahtjeve tržišta rada. Pohvalno je da nastavnici educiraju, a ovim se stječu i uvjeti da nastavnik može napredovati u zvanje mentora i savjetnika. Dakle, ovakve stručne edukacije nastavnicima nose bodove za daljnje napredovanje” – kazao je Mario Pavić iz Srednje strukovne škole “Blaž Jurjev Trogiranin” iz Trogira.

Scroll to Top