U Vrgorcu održana edukacija Pršut & vino, uskoro očekujte školu Dalmatinskog pršuta u ŠKMER Akademiji

Uporedo s Danima dalmatinskog pršuta i vina u Vrgorcu, ŠKMER-ov tim održao je edukaciju na temu pršuta i vina za profesionalce. Cilj je bilo uputiti u trendove i tehnike otvaranja, rezanja i posluživanja pršuta uz sparivanja s vinima, ovisno o prigodi i tipu objekta te očekivanjima i zahtjevima gostiju, a edukaciju za profesionalce iz ugostiteljstva su vodili nizozemski chef John Wulff te Stevo Karapandža i Željko Neven Bremeca koji su uz prof. Marija Pavića pripremili edukacijske materijale. U edukaciju Pršut i Vino je bio uključen Ante Madir, vodeći domaći autoritet s područja proizvodnje Dalmatinskog pršuta i čelnik klastera Hrvatski pršut, koji je govorio o uvjetima za certificiranje ove namirnice te pravilima ocjenjivanja i rezanja pršuta. U sklopu edukacije obišli su se pogoni Pršutane Majić u Zavojanima kod Vrgorca gdje dozrijevaju vjerojatno najveći pršuti u Hrvatskoj, kao i najveći hrvatski proizvodni pogon za pršute – Mesne industrije Pivac koja se prostire na 10.500 četvornih metara i ukupnog je kapaciteta 4.500 tona , a tamošnjim tehnologijama uputio ih je direktor proizvodnje – Darko Markotić. Također, tijekom ove dvodnevne edukacije posjetio se vinograd Gašpar i pogon vrgorskog craft gina Poetica.


Dodajmo, Pršutana Majić pravi pršut od mesa hrvatskih svinja, bez konzervansa i aditiva i po drevnim recepturama dalmatinskog zaleđa – na dimu, buri i s morskom solju. U pogon i kapacitete koji vodi S
vemir Majić su uložena velika sredstva kako bi uveli sustav kontrole i najviše zdravstvene ispravnosti po HAACP standardima.Izdvojimo, i da naš inozemni predavač John Wulff, privatni je chef koji je godinama vodio restoran u Francuskoj, a danas po pozivu putuje na kuhanja diljem svijeta. Predstavio je polaznicima posebnosti pršuta po zemljama Mediterana – od sirovine, načina hranjenja, obrade i sušenja, veličine…. O normativima i food costu polaznike je uputio je Stevo Karapandža, legenda domaćeg kulinarstva, koji je godinama radio u velikim hotelskim sustavima, vodio obiteljski restoran i educirao se tijekom karijere širom svijeta. Željko Neven Bremec uputio je, pak, sudionike u sparivanje pršuta i vina. Ova edukacija uskoro će dobiti i nastavku u ŠKMER Akademiji u Splitu gdje se priprema poseban program na temu Dalmatinskog pršuta.

 

Scroll to Top