Uspješno održan prvi IKKER u Makarskoj!

Ovogodišnji prvi  IKKER održan je od 20.02. do 22.02.2015. u Makarskoj u organizaciji Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija i suorganizaciji grada Makarske, TZ grada Makarske i hotela Meteor. Na festivalu je sudjelovali su kuhara iz 6 zemalja i to iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Slovenije. Cijelu manifestaciju popratili su: Slobodna Dalmacija, Dalmacija News, 24 sata, Makarska Post, Makarska Primorje, Gusto, HRT, TV Mreža, TV Jadran, Radio Dalmacija, Radio Split, Radio Trogir …

 

Prvi Interregionalni kup kuhara europskih regija – IKKER održan u Makarskoj u hotelu Meteor. Bila je to vrlo interesantna dvodnevna manifestacija i kuharsko natjecanje slično tv showu pred publikom na kojem su svoje kulinarsko umijeće došli potvrditi 14 najboljih kuhara sa regionalnih natjecanja održanih kroz 2014. godinu. Natjecatelji koji su se u Makarskoj na prvom IKKER-u boriti za titulu najboljeg interregionalnog kuhara su: Dragan Šljivić i Vladimir Vojnović iz BiH, Goran Staničić, Goran Mušura i Ružica Jukičićiz Hrvatske, zatim Đorđe Ratković, Nada Ćurčić, Emina Ćirlija i Kristijan Vujačić iz Crne Gore, Boštjan Kovačić, Dušan Veršec i Simona Maček iz Slovenije, Karol Sklenar, Tibor Samaransky iz Slovačke, Jovica Jovičić i Goran Radivojević iz Srbije.

Obzirom da nisu znali koje će namirnice izvući iz kuverte natjecatelji su pokazali iznimnu vještinu i snalažljivost te kreativnost u pripremi predjela i glavnog jela.

Osim natjecateljskog dijela, termini kojega su bili uistinu zgusnuti, tijekom IKKER-a predstavile su se i nacionalne kuhinje Slovenije, Hrvatske, Slovačke, crne Gore, BiH, Srbije i (kao svojevrsno iznenađenje) Italije, a uz Vinariju Grabovac (čija su vina bila dijelom službene ponude manifestacije) predstavljena je cocktail ponuda eSTe bara iz Splita. Živo je bilo u dijelu restorana hotela Meteor tijekom cijeloga trajanja manifestacije, a prvi dan natjecanja okrunjen je gastro turom pri kojoj su sudionici IKKER-a i predstavnici medija mogli kušati izvrstan biokovski lonac Vinarije Opačak u Gornjim Tučepi, te vrhunski rižot na makarski način i prekrasan desert u konobi Kalaarga.

Bila ovo prigoda i za predstavljanje torte Makarane. U pauzi kuhanja promovirana je torta makarana, zaštičena nematerijalna kulturna baština, o kojoj je govorila Vedrana Vela Puharić, koju su izradili kuhari hotela Meteora, Jadranka Gače, Ljubivca Zovko i Ivana Prodan, a programom su obogatile članice vokalne sekcije FA Tempet, a posjetitelja su svojom pjesmom iznenadili i vrsni pjevači klape Filip Dević Vrhunsku kuhinju koja se ove dane degustirala popratila su vina Grabovac.
Na manifestaciju je iz Italije stigao čuveni pekar Angelo Trilussa, poznat kao pekar koji radi poeziju od kruha. Njegova se krušna poslastica, oblikom slična našem kruhu ispod cripnje, s križem na vrhu, poslužuje u najuglednijim restoranima diljem Italije.

Kroz cijeli dvodnevni program posjetitelje su vodili Joško Bonaći i Veljko Barbieri koji je ujedno s Bracom Sanjinom pripravio i „brujet iznenađenja“.

Interes za ovaj događaj iskazala su i neka od najprestižnijih imena hrvatskih kuhara i gastro kritičara kao što su Zlatko Gall, Zdravko Perić, David Skoko…

Pohvale su zaslužili i učenici Srednje strukovne škole Makarska koji su zajedno s članovima SKMER-a i vrijednim djelatnicima hotela Meteor učinili da sve protekne besprijekorno.

IKKER je kulminirao u kavani Memory (odakle je krenuo) svečanim proglašenjem pobjednika i podjelom brojnih priznanja uz obostrano izgovorene zahvale i pohvale domaćina (gradonačelnikTonći Bilić) i organizatora (Miro Bogdanović – SKMER), te zajedničkom večerom i zabavom (za VIP goste) uz skupinu Festivo band.

Titulu best chefa osvojio je:  DRAGAN ŠLJIVIĆ, BiH, drugi najbolji je: TIBOR SAMARANSKY, SLOVAČKA i treće mjesto pripalo je : GORAN STANIČIĆ, HRVATSKA.

 

 

Scroll to Top