VEGE RADIONICA: Gurmanska jela isključivo od namirnica biljnog porijekla

četvrtak 17-21 h, 23. ožujka 2023., ŠKMER Kuharska Akademija, Jobova 2

Pred nama je veganska radionica za ljubitelje kuhanja, a zaigrat ćemo se s namirnicama i jelima istoka koja kuhinju bez namirnica životinjskog porijekla čini neodoljivima i onima koji se lako ne odriču mesnih zalogaja.

U središtu radionice bit će gurmanska jela od gljiva, bundeve, mahunarki i žitarica te posebno slanutka koji će nam poslužiti za hummus, falafel i aquafabe.Falafel

Krenimo ispočetka; hummus je vjerojatno najzdraviji popularni namaz svijeta za kojeg tvrde pojedini gastro istraživači da se jede na Bliskom Istoku u kojekakvim varijantama i 10.000 godina. Radi se, uglavnom, od slanutka, sezama i začinskog bilja, a još se uvijek koriste i sačuvani recepti iz 13. stoljeća.

Falafel je drevna delicija Bliskog istoka, a riječ je o okruglicama od slanutka ili boba sa začinima i poprženima u dubokom ulju. Izvornost ove delicije predmet je prijepora, pa je pripisuju sebi Izraelci, Palestinci, Libanonci, Jemenci… Kako bilo, falafel se pokazao odličnom zamjenom okruglicama od mesa u lepinji diljem zapadnih zemalja gdje je stigao migracijama stanovništva .

Aquafaba, tekućina u kojoj su se kuhale mahunarke poput slanutka, smatra se najzdravijom i najpristupačnijom zamjenom za jaja što je čini nezaobilaznom u vegetacijskim desertima, kao i u zdravoj prehrani općenito jer nema kolesterola. Popularizirao ju je i njezine brojne benefite otkrio 2014. godine Francuz Joël Roessel, a zatim je primjenu usavršio američki veganski stručnjak Goose Wohlt. Prema analizi Norveškog instituta za istraživanje hrane, aquafaba je prvenstveno sastavljena od škroba i proteina, a sadrži visoko vrijedni albumin, protein kojeg ima i u bjelanjku jajeta.

Jela na radionici:

Krem juha od bundeve s vrhnjem od indijskih oraščića

Falafel s kus-kusom

Zelena salata s preljevom od humusa (od dvije vrste slanutka)

Rižoto s bukovačama i bamijom

Čokoladni mousse od aquafaba

Cijena tečaja je 60 eura, a uključuje kuhanje s profesionalnim i nagrađivanim chefovima u ŠKMER Kuharskoj Akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije svih jela po završetku radionice.

Prijave: 099 319 89 61, na info@skmer.hr ili preko formulara na linku:

Tečajevi za ljubitelje kuhanja

Scroll to Top