Veliko srce raspjevanog chefa s Mauricijusa

Alan Payen renomirani je chef i kuharski sudac s Mauricijusa, a uz to čovjek koji humanitarni rad i borbu za socijalnu pravdu smatra neodvojivima od struke. Osim što je ambasador ŠKMER-a za svoju zemlju, on zastupa i WCWB-a (World Chef Without Borders) diljem svijeta, licencirani je WACS-ov sudac i počasni član mnogih kulinarskih udruga u različitim zemljama. Payen je na Mauricijusu, otočkoj zemlji usidrenoj u jugozapadnom Indijskom oceanu na oko 900 km istočno od Madagaskara, od 1992. godine vodio kultni restoran Bon Choix, a umirovio se 2017.. Od tada putuje svijetom tražeći gastronomske izazove na druženjima s kolegama i predstavljajući kuhinju svoje zemlje u čemu smo mogli uživati na Biseru mora na Braču gdje je Payen i sudio na natjecanjima. Također, misija mu je i prenošenje kulinarskih znanja, posebice potrebitima.

“Ljudi se odlučuju volontirati iz različitih razloga. Za mene ne samo da volontiranje nudi priliku da se nešto vrati zajednici, već pomaže i da se promijeni život drugih. Kao kuhar svijeta s nepokolebljivom strašću za socijalnom pravdom, meni je posve prirodno baviti se dobrotvornim radom” – istaknuo je Payen.

Tijekom posljednja dva desetljeća kao veleposlanik WCWB-a i ŠKMER-a vodio je nekoliko međunarodnih filantropskih događanja poput Svijeta protiv gladi 2011. u Južnoj Africi, sudjelovao u humanitarnim akcijama na Madagaskaru, u Indiji, Mjanmaru, Kambodži te u kampanji prikupljanja sredstava za žrtve nepalskog potresa 2015. godine. Također, nedavno je kuhanju poučavao stanovnike arhipelaga Chagos u Indijskom oceanu

“Obvezao sam se da na svoj način pomažem Chagossiansima kroz sažeti kulinarski trening. Cilj ovog altruističkog pothvata je bio osnažiti zajednicu da se uključi u divan i koristan svijet kuhanja” – dodao je Payen, koji je do odlaska u kulinarstvo 13 godina bio bankar.

Prije dvije godine izdao je knjigu kojom se slavi gastronomija njegove zemlje. Pod nazivom “50 chefova slavi 50 godina Mauricijusa” prenio je na papir priče i okuse vodećih kuhara svoje zemlje.

Osnivač je i udruge Kuhinja i vina, a kao član sudačkih žirija sudjelovao je na više od 40 nacionalnih i međunarodnih natjecanja. Član je svjetske asocijacije Disciples Escoffier i bivši predsjednik Mauritius Chefs Association.

ŠKMER-u se pridružio na poziv Mira Bogdanovića, pa je niz puta bio sudac na natjecanjima te vodio prezentacije kuhinje Mauricijusa na Biserima mora i edukacije Grand Gourmeta. Ostao je upamćen i kao “chef koji pjeva” jer svoje goste znao je zabavljati pjevajući im reggae klasike dok bi pripremao hranu, a polaznike ŠKMER-ove radionice na Grand Gourmetu u Makarskoj oduševio je interpretacijom Franka Sinatre.

“Moja je osobna poruka kuharima koje se natječu da nama sucima što strastvenije prenose priče o svojim, jer kad stvaraju ili prezentiraju svoje kreacije one moraju objedinjavati emocije i strast, baš kao da pjevate pjesmu. Mi suci želimo biti oduševljeni tom hranom. Međutim, zalažem se i da mlađe generacija nose odgovarajuće uniforme, cipele, posebne kuharske bluze za natjecanje. Drugim riječima, da imaju pravilnu odjeću i higijenu” – poručio je ovaj kulinarski sudac.

Alan Payen smatra da je ŠKMER-ov Biser Mora izvrsna platforma za napredovanje i educiranje kuhara u regiji, te gaji, kako je kazao, iznimno veliko poštovanje prema tom djelu utemeljitelja Mira Bogdanovića.

“Iz godine u godinu ova manifestacija raste sa sve većim brojem međunarodnih natjecatelja, a posljednja izdanju su vrlo zoran dokaz uspjeha. I interakcija međunarodnih sudaca na ovom natjecanju daju dodanu vrijednost događaju. Za mene je velika čast biti ŠKMER-ov član i ambasador. Ponosan sam što nosim bluzu ove udruge ” – poručio je Payen.

 

Mak Jovanović

 

Scroll to Top