VINA MATELA: Kaštelanska vina koja se služe u vinskim barovima od Škotske do Japana

Kao i svake godine jematva u vinariji Matela počinje berbom crljenka kaštelanskog..Slijedi je berba i prerada pošipa, pa maraštine…a zatim tu dolazi cijela plejada autohtonih sorti kaštelanskog vinogorja; vlaška, babica, glavinuša, ninčuša…Zavirili smo u podrume našeg kaštelanskog prijatelja i suradnika gdje vina nastaju spojem stoljetne tradicije, novih tehnologija i znanja. Vraćaju se u podrumima Matele u život sve poznate i zaboravljene autohtone kaštelanske sorte grožđa u kojima imamo prilike uživati i na našim radionicama za ljubitelje kuhanja četvrtkom.

“Biti će tu i shiraza…odnjegovanog u drugom vinogorju…a krug će zatvoriti ‘ko drugi nego plavac mali. Svaka ta sorta pokazat će u boci svoje unikatno lice, ali i u kupažama kroz koje se stvara tradicionalni kaštelanski brend. Važnu ulogu u preradi tj. fermentaciji grožđa odigrat će autohtoni, divlji kvasci koji svakom od Matelinih vina daju prepoznatljiv sortni štih. Vina proći će nešto dužu maceraciju i najveći dio njih će odležati jedno vrijeme u bačvama i kao ozbiljna, zrela vina naći svoje mjesto u vinskim barovima i restoranima diljem lijepe naše…ali i sire..u čašama vinoljubaca od Škotske do Japana – najavio nam je somelijer Salvador Mandarić, suradnik Ivana Kovača Matele jednog od najboljih kaštelanskih vinara.

Ova vinarija iz Kaštel Sućurca uz postojeće nasade crljenka kaštelanskog i plavca malog, na padinama je Kozjaka odnedavno sadi i sortu grožđa glavinuša, na lokalitetima gdje su vinogradi postojali do 1950-ih godina. Karakterizira je iznimno veliki slador zbog čega se koristila za proizvodnju kaštelanskog prošeka, koji se u vinariji Matela proizvodi od prosušenih bobica grožđa. Vinarija Matela proizvodi i vina od sorti babica, pošip, maraštine, chardonnaya te odnedavno i od još jedne gotovo zamrle sorte – vlaške. Crna se vina prave isključivo na njihovim prirodnim kvascima.

24.10.2019 – Grand gourmet 2019, Makarska – Ivan Kovaè vinarija Matela iz Kaštel Suèurca

Kaštelansko područje oduvijek je bilo poznato po vinogradarstvu i vinarstvu. Zabilježen je velik broj autohtonih sorti grožđa; vlaška, mladenka, pagadebit, maraškina, babica, ljutun, glavinuša, crljenak kaštelanski, rogoznička, ninčuša i runjavac. Znanstvenim istraživanjem potvrđeno je da je američka sorta grožđa „zinfandel“ potekla od autohtone kaštelanske sorte „crljenak kaštelanski“ koji je ujedno i jedan od roditelja današnje najraširenije dalmatinske sorte grožđa – plavca malog.

Taj znanstveni dokaz potaknuo je brojne kaštelanske obitelji, koje su generacijama imale tradiciju vinogradarstva i vinarstva, da obnove i sačuvaju sortu crljenak kaštelanski, pa tako i obitelj Kovač nadimka Matela.

Mak Jovanović/https://www.gastrobajter.com/

Scroll to Top