VINO.LIKE na Grand Gourmetu 2018: Od edukacija o izradi vinskih karti do kušanja crljenka, plavine, prošeka, prosecca

Agilni promotori vina i svega što ide uz i oko njih iz agencije Vino.like, Alen Gulan i Siniša Koceić, ove godine na Grand Gourmetu upriličit će nam niz edukacija i master classova za različite skupine polaznika.
VINO.LIKE – RADIONICE I MASTER CLASSOVI NA GRAND GOURMETU 2018:
 
“SLAGANJE VINSKIH KARTI” – Master Class
Ovaj Master Class je Vino.like namijenio ugostiteljima i voditeljima restorana. Slaganje vinske karte ima svoja pravila i specifičnosti, posebice jer kroz nju gost za svojim stolom ulazi ustvari u vinski podrum restorana. Za sastavljanje dobre vinske karte potrebno je znanje, iskustvo te praćenje trendova. U sklopu ovog Master Classa razmatrat će se kako odabrati vina i odrediti izlaznu cijenu. Koja vina nuditi na čaše, kao i ostale pikanterije koje čine vinsku ponudu objekta.
 
“NOVA PODJELA VINSKIH REGIJA HRVATSKE” – Radionica
Naziv je radionice koju je Vino.like pripremio u susret novom Zakonu o vinu koji će stupiti na snagu od Nove godine, a njime se, među ostalim, uvodi nova podjela po vinskim regijama. Kroz radionicu polaznici će doznati kako se to regionalno dijele vina tj. što su regije, podregije i položaji. Što su to vrhunska, a što kvalitetna vina… Ova podjela znači da će se sve vinske karte koje već nisu trebati prilagoditi novoj legistrativi.
 
“PROŠEK I PROSECCO” – Edukacija za polaznike srednjih škola
Često se događa da konobari ne razlikuju prošek od prosecca, prvenstveno zbog sličnog naziva, iako se radi o dva dijametralno suprotna vina. Kroz ovu radionicu polaznici će doznati kakva su to vina, u kojoj prilici se poslužuju, kako nastaju i štošta drugo.
 
“PLAVINA (PLAVKA) NOVI TREND U CRVENIM VINIMA” – Master Class
Crvena vina laganog tijela s manjim postotkom alkohola postaju sve popularnija, posebice kod stranih gostiju i mlađe populacije. Razlog tome je što su takva vina pitkija, pogotovo ljeti, a Dalmacija, kako ističu iz Vino.likea, upravo to pokriva plavinom (plavkom). Radi se o najzastupljenijoj crnoj sorti u Hrvatskoj nakon plavca malog, a kroz radionicu će se pokazati da se pravilnim vinogradarenjem i podrumarenjem može proizvesti itekako dobro vino od sorte za koju je uvriježeno mišljenje da je u drugoj kategoriji po kvaliteti.
 
“CRLJENAK KROZ POLOŽAJE DALMACIJE” – Master Class

Crljenak kaštelanski, tribidrag ili u svijetu poznatiji kao zinfandel, autohtona je dalmatinska sorta grožđa. Kako se otkrilo porijeklo zinfandela, što to znači za Dalmaciju kao vinsku destinaciju, kao i ostalo što valja znati o crljenku tema je ovog master classa. Kroz kušanja vina s raznih položaja uočit ćemo i razlike u terroiru.

Scroll to Top