VITAMIX by Enzita: Obiteljska tvrtka koja je spojila vrhunske blendere i zdrave namirnice još u prvoj polovici prošlog stoljeća

Od samih početaka 1921. godine, vodeći računa o kvaliteti i inovacijama, Vitamix je uspio postati sinonim za vrhunske blendere i kroz svoju dugu povijest postavio standarde za kućne i profesionalne uređaje. Osnivač tvrtke William Grover Barnard, poznat kao “Papa”, počeo je putovati Amerikom prodajući tada moderne kuhinjske proizvode što ga je vremenom odvelo da postane i pionir u industriji zdrave hrane, proučavajući i podučavajući ljude svemu što je znao o namirnicama i zdravlju.

Blender Vitamix je predstavio 1937. godine, a odavno je usavršen je do najsitnijeg detalja. Prosječni blender koji možete kupiti u trgovini za koju stotina kuna imati će do 15 000 okretaja u minuti, snažniji modeli eventualno 25 000 , dok Vitamix blenderi postižu čak 37 000 okretaja u minuti. Velika brzina rada, recimo, omogućava učas postizanje svilenkaste teksture smoothija, savršeni kikiriki maslac, da vaše kreacije bivaju pripremljene unutar samo jedne minute.

Danas tvrtku vodi dr Jodi L. Berg, četvrta generacija obitelji, a pod njezinim vodstvom proizvodi Vitamix postali su dostupni u više od 130 zemalja svijeta. Kod nas ih ekskluzivno zastupa naš zagrebački partner Enzita te vam prenosimo njihove recepte za Alfredo umak za tjesteninu. Taj umak sigurno je jedan od najpopularnijih u svijetu kada je riječ o jelima s tjesteninom, a 1914. godine smislio ga je za za fettuccine slavni rimski kuhar Alfredo di Lelio od vrhnja, maslaca, češnjaka i parmezana.

Kako bilo, Vitamix blenderom možete napraviti i mnoštvo drugog poput tijesta za kruh i kolače, juha, namaza, smoothieja, koktela, a posebno je zanimljiv ljubiteljima raw deserata kojima su baza orašasti plodovi tvrđe konzistencije, jer moraju biti, ovisno o receptu, samljeveni gotovo do paste ili kaše, što ovim blenderom ide vrlo lako.

https://enzita.hr/vitamix/

Recept: Tjestenina s bijelim Alfredo umakom

Sastojci:

225 g tjestenine po izboru

120 ml mlijeka

režanj češnjaka, oguljen

500 g svježeg (posnog) sira

75 g (¾ šalice) naribanog parmezana

4½ žličice maslaca

papar

2 žlice mlijeka, pomiješane u 1 žličici krumpirovog škroba

Priprema:

1. Tjesteninu skuhajte i ocijedite.

2. U posudu Vitamix stavite mlijeko, češnjak, brašno, svježi sir, parmezan, maslac i papar u navedenom redoslijedu i osigurajte poklopac.

3. Odaberite brzinu 1.

4. Uključite uređaj i polako povećavajte brzinu do najveće brzine.

5. Blendajte 5 minuta. Smanjite brzinu na brzinu 4 i uklonite čep poklopca. Dodajte mješavinu krumpirovog škroba kroz otvor za čep poklopca.

6. Blendajte dodatnih 30 sekundi.

7. Prelijte umak preko tjestenine. Prije posluživanja pospite dodatnim parmezanom.

 

recept: Tjestenina s crvenim Alfredo umakom

Sastojci:

160 g tofua

170 g svježeg posnog sira

2 žlice krem sira

1 češanj češnjaka, oguljen

15 g (3 žlice) naribanog parmezana

2 žlice ribanog sira

2 žlice maslaca

Pola žličice papra

400 g (2 šalice) pečene crvene paprike

Priprema:

1. Stavite sve sastojke u posudu Vitamixa u navedenom redoslijedu i osigurajte poklopac.

2. Odaberite brzinu 1.

3. Uključite uređaj i polako povećavajte brzinu do najveće brzine.

4. Blendajte 3-4 minute ili dok iz poklopca ne krene izlaziti gusta para.

  1. Poslužite preko vruće, kuhane tjestenine po izboru.

Umjesto tjestenine, umakom možete preliti pečeno meso ili zapečeno povrće.

Scroll to Top