VOLONTERI U ŠKMER-u: Grofovsko srce iskusnog brodskog kuhara

Nije li u kuhinji svoga broda kojim tuče daleka mora, Darko Marković Grof među prvim je volonterima i članovima Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija na međunarodnim festivalima i humanitarnim akcijama udruge. Iskustvo, marljivost i pouzdanost, najkraći je opis ovog Splićanina, a tu je veliko grofovsko srce i uvijek dobro raspoloženje kojim vas Darko učas preplavi.
Krenimo od iskustva; od srednje škole Grof je radio u hotelu Park gdje je šefica kuhinje bila Marija Lulić, naša dopredsjednica i velika humanitarka ŠKMER-a, a i udrugu je stigao na njezinu preporuku prije 4 godine. Nakon školskih praksi, 17 godina je konobario je u tom renomiranom splitskom hotelu gdje su mu stizali dobrano zahtjevni gosti i trebalo je dobro potegnut da im ništa ne fali, a onda se dao u pomorce, i evo ga plovi blizu 30 godina.
Dodajmo sad u priču Grofovu marljivost – brodska kuhinja, velike posade sa svih strana svijeta i puno posla, a i, da budemo iskreni, sto čudi koji treba znati umiriti dobrim zalogajima. Pouzdanost je već ono što mi u ŠKMER-u dobro znamo – na Grofa se uvijek bez zadrške dadne osloniti. Ako je na kopnu dat će sve od sebe da stvari krenu i idu kako treba. Bio to Biser mora, kuhanje tisuće porcija za potrebite u “mega teći” ili, pak, radimo li kakvu gala večeru kojom se slavi dalmatinska, a i šire – hrvatska kuhinja.
“U hotel Park sam, zahvaljujući tadašnjem profesoru posluživanja Karlu Repasu došao sa 16 godina kao učenik, a kasnije sam se tu zaposlio i radio sve do 1995. godine kad sam se odlučio otići na brod. Od 2006. sam se prekvalificirao iz konobara u kuhara, a kuharstvo je postalo ono u čemu sam se zaista pronašao. Plovio sam na kontejnerašima, oil tankerima, bulk carrierima i naposljetku, evo me na livestock carrierima – brodovima za prijevoz žive stoke. Posljednjih pet godina kuham posadama od luka Australije i Novog Zelanda na putu za Kinu” – naveo je Grof.
Na brodu najradije kuha mediteranska jela kao što su razni rižoti i tjestenine, zna iznenaditi posadu biftek tartarom i posebnim paštetama koje su mu specijalnost, a, dakako, ovisno o vremenu na palubi okrene meso ili ribu na gradelama. U slobodno vrijeme volontira u ŠKMER-u, ljeti se opušta s ekipom na splitskom kupalištu Ovčice ili ispija kave u kultnoj Taverni (La linea), jednom pod posljednjih okupljališta Splićana u staroj jezgri, pa krene ritualno obići pazar.
“U ŠKMER sam došao zahvaljujući šefici Mariji Lulić, kroz priču uz jutarnju kavu došli smo do svega što udruga radi, pa sam tako ubrzo otišao na Biser mora gdje mi je bilo zadovoljstvo upoznati nove kolege, a i prenijeti moje iskustvo na učenike koji se tamo dolaze natjecati. I sam sam nešto novo naučio od tih mladih kuhara i njihovih mentora. Kao posebne stvari izdvojio bih humanitarnu večeru u hotelu Medena te Dane turizma i ugostiteljstva u Zagorju gdje su bile edukacije ŠKMER-a za nastavnike, mentore, učenike i lokalne ugoastitelje te smo tom prigodom pripremali i gala večeru u Dvorcu Mihanović u Tuheljskim Toplicama u suradnji sa Srednjom školom Zabok. I budućnosti se vidim u volonterski radu, kao i prenošenju svog radnog iskustva mlađim kolegama” – poručio je Grof.

ž

Mak Jovanović

Scroll to Top