XVII. BISER MORA: Fini pijat s “plavušom” kvarnerskog chefa Kristiana Kozmića

subota u 15h (9.travnja 2022.), Svpetrvs Hoteli, Supetar

Povratak plavuše naziv je master classa kuharskog virtuoza Kristiana Kozmića na Biseru mora 2022., a riječ je o receptu sa srdelom koji će posve oduševiti istinske gurmane. Taj Opatijac šef je kuhinje Ville Schubert – Restaurant Bellevue, a ujedno i predani je istraživač gastro baštine svoga kraja. Autor je originalne kuharice “Primorski pijat”; prepune recepata kvarnerskog kraja na čakavskom narječju; uz koju se kuha uz mnoštvo komentara i dosjetki da vam hrana bolje legne.

Evo, što za njega vele njegovi sumještani (nadamo se da ćete razumjeti bez prevoditelja):

Priznati kuhar ki prihaja z prekrasnega Kvarnera poznat je široj javnosti i daje. Celi se život bavi kuhanjen. Kade za svoja jela išće nadahnuće va ljepotama prirode i kade god se obrne. Sudjeluje na puno natjecanja kade se najdu diplome, priznanja i medaje. Zovu ga Čarobnjakon z kuhinje. Finil je Ugostiteljsku školu va Opatije, specijalizaciju na Učilište i stalno se usavršaval kroz radionice i akademije te mnogobrojne seminare kade je uz svoje znanje i upijal nova.Danas je ujedno i Chef kuhinje kade sva svoja znanja i kulinarske sposobnosti prenosi i na drugi judi – kolege.“

U Supetar Kristian nam stiže predstaviti svoje jelo od srdele za koju ističe kako je dobrano zanemarena u restoranskoj ponudi, a može biti a la carte, pa i namirnica za natjecanja.

“Gotovo da nitko od natjecatelja ne koristi srdelu, a sa njom moreš puno toga na moderan način. Srdela je riba iz porodice haringa, smatra se efikasnom i vrhinskom hranom jer sadrži obilne količine vitamina, proteina, omega-3 kiselina i malo kalorija. Jedna je od rijetkih, a izuzetno zdravih i jeftinih namirnica. Nema stalno boravište ili dubinu na kojoj obitava. Dugo je smatrana hranom za siromašne, podcijenjena je, a u biti jako jednostavna i zahvalna za svaki tanjur” – naveo je Kozmić.

Biser mora 2022. se organizira u sklopu provedbe projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, UP.03.3.1.05.0002, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, nositelj projekta Turističko – ugostiteljska škola Split.

Mak Jovanović – https://www.gastrobajter.com/

 

 

Scroll to Top