XVII. BISER MORA: Kako vitalac završi u burgeru s umakom od varenika doznajte na master classu Bračanina Josipa Vrsalovića

ponedjeljak u 14.30 h (11.travnja 2022.), Svpetrvs Hoteli, Supetar

Josip Vrsalović, mladi chef iz Gornjeg Humca, mjesta na Braču čuvenog po specijalitetima od janjetine, u Supetru će predstaviti reinterpretaciju vitalca – drevnog pastirskog jela koje se radi od iznutrica janjčića. Riječ je o vitalac burgeru kojim je uspio posve uvezati gastro trendove i tradiciju.
“Iako nisam bio pobornik street fooda izgleda da sam u tom gastro “žanru” pronašao rješenje gomilanja janjećih iznutrica te ujedno i promociju autohtone bračke kuhinje, što na kraju dovelo do stvaranja vitalac burgera. Pravi se od janjeće jetre, srca, pluća, plućne maramice i tankih crijeva, no, nijedan burger nije potpun bez dobrog umaka, pa tako ni vitalac burger. Za pripremu umaka idealnim se pokazao još jedan autohtoni otočki proizvod, a to je Brački varenik” – kazao je Vrsalović.

Varenik, umak od vinskog mošta, proizvodi se od autohtonih sorti vinove loze; babića, crljenka kaštelanskog, plavca malog i maraštine. Uspjela ga je zaštiti Poljoprivredna zadruga Supetar, a pristaje posebice uz mesna jela, šalšu, pa i slastice.

Dodajmo, Vrsalović je završio privatnu srednju kuharsku školu, a praksa ga je dopala u splitskom restoranu u središtu grada dok je tamo kuhinjom kormilario Željko Neven Bremec, danas predsjednik i glavni edukator ŠKMER-a. Kasnije je Josip nastavio pod paskom Tonija Bobana (pobjednika Bisera mora 2015.), pa i u Kadeni uz Bracu Sanjina. Nakon školovanje tri je godine radio u bolskoj Taverni Riva s renomiranim makedonskim chefom Zoranom Krsteskim, a kasnije je vodio kuhinju bolskoj konobi u Pusa. U ŠKMER-ovoj uniformi nanizao je brojne medalje s natjecanja diljem regije. Bio je sous-chef i šef kuhinje splitskog hotela Park te napose pobjednik 6. po redu Dioklecijanove amfore s reinterpretacijom savura od srdela s aromatičnim travama te uz prilog džema ljubičaste kapule.

 

Scroll to Top