XVII: BISER MORA: Svratite na malu gozbu grofova Celjskih i kušajte kako chef Dušan Veršec spaja srednjovjekovno i moderno

nedjelja u 13 h (10.travnja 2022.), Svpetrvs Hoteli, Supetar

Recepti kojima se piše povijest, a ovaj put u jelima kojima su se gostili grofovi Celjski, tema su master classa renomiranog slovenskog chefa Dušana Veršeca. Trpeza tih srednjovjekovnih vlastelina bila je prepuna žitarica, povrća, ribe, morskih plodova i mesa, a posebice divljači. Dio su mozaika od oko 170 tradicijskih slovenskih jela od kojih neka Dušan nam iz godine u godinu predstavlja u Supetru.

Predani je istraživač gastronomske baštine svoje zemlje, a kad se tome doda ogromno iskustvo u vođenju kuhinja koje Dušan prošao u 40-ak godina karijere u boljim hotelima Slovenije i Hrvatske, onda znate da ćete u RCK Korneru drugog dana XVII. Bisera mora u Supetru fantastičnim okusima putovati u vrijeme celjskih grofova. Dakako, radi se reinterpretacijama starih jela uz poneki moderan dodatak i prezentaciju uz koja će Veršec dočarati zbog čega je ta slavna obitelj bila posljednja važna srednjovjekovna dinastija koja se sa slovenskog tla uzdigla u krugove europskog visokog plemstva. Osim Trsta, njihov Knežev dvor u Celju bio je jedino mjesto u Sloveniji u koje su dopirale europske kulturne, umjetničke, pa i kulinarske struje.

“Srednjovjekovna hrana je općenito bila zdrava, baš kakvu danas opisujemo kao “organsku”. Pripremala se u velikim kuhinjama, često u zasebnoj zgradi, kako bi se smanjila opasnost od požara, a plemići su jeli sličnu hranu kao i farmeri s nekoliko varijacija. Najaktualnije su bile proso i zobene pahuljice, povrće i sir. Velikaši su se gostili fazanima, paunima, labudovima, raznom drugom divljači, govedinom i svinjetinom. Meso je bilo kuhano ili pečeno te mu je dodavan vruć ili hladan jaki umak od začina. Nisu u ta stara vremena znali za krumpir, ali su jeli puno kruha – vjerojatno do jednog kilograma dnevno” – uputio nas je Veršec, član ŠKMER-a i kulinarski sudac, a odnedavno i ambasador naše udruge za Sloveniju.

U Supetru pripremat će file srne u lovačkom umaku s brusnicama i štruklima od sira pri tom pazeći da sve namirnice budu posve kvalitetne, a jela imaju i njegovu autorsku notu. Osnove kulinarstva naučio je u Hotelu Evropa Celje, a usavršavao se i u nizu drugih slovenskih hotela. Vrhunsku internacionalnu kuhinju upoznao je, pak, radeći u Haagu, Klagenfurtu i Hvaru.

Sudjelovao je i na brojnim natjecanjima diljem Europe gdje je redovito dobivao priznanja i nagrade, a posebno pamti prvu zlatnu medalju iz 1989. godine na ugostiteljsko-turističkom zboru u Rogaškoj Slatini.

“Fokusiran sam na jela slovenske kulinarske tradicije u kombinaciji s modernim trendovima, a držim se i principa zdrave prehrane. To znači da svojim gostima nudimo manje kaloričnu, masnu hranu. Za pripremu jela preporučujem i da nabavite meso lokalnog podrijetla, jer ono uvelike utječe na konačnu kvalitetu proizvoda. Ovo načelo posebno je važno u vrijeme aktualne krize, kada ističemo važnost lokalne hrane i samodostatnosti u svim područjima” – dodao je Veršec.

Posljednjih godina aktivan je u Udruženju kuhara i slastičara Slovenije, posvećuje se i promociji kulinarskog zanimanja među mladima, sudjeluje na raznim edukacijama te sudi na natjecanjima.

Svojim objavama i prilozima sudjeluje u stručnim časopisima i medijima (Pet zvezdic magazin, Dober tek, Vino magazin; TV Slovenija, POP TV) i društvenim mrežama sa stranicom Dušanova Kulinarika na Facebooku.

Mak Jovanović

foto: ŠKMER + privatni arhiv

Scroll to Top