XVIII. Biser mora je pred nama, budite bez brige – Nives Delić je za kormilom!

29.ožujka – 1. travnja 2023., Svpetrvs Hoteli, Supetar, Brač

Čak 16 Bisera mora uz puno borbe i truda da sve ide kao po koncu, upisano je u životopis Nives Delić, naše voditeljice natjecanja. Znala je tako na tom najvećem i najambicioznijem festivalu Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija iz godine u godinu brinuti o uplakanim i izaći na kraj s preveselim natjecateljima, dijeliti s kolegama zgode i nezgode, a najviše je postigla u stvaranju iskrenih prijateljstava po kojima se i broji ono dobro u životu, pa tako i kuharskoj struci.

Nives je udrugu stigla krajem 2007. godine na poziv Mira Bogdanovića i ubrzo bačena u vatru ili bolje rečeno u “more”.

“Moj prvi Biser mora bio je 2008., a tad su organizacijski tim uz Mira, bili Anamarija Cicarelli, Antonieta Trgo, Tomislava Nikšić i Braco Sanjin. Po prvi su stigli sudionici i izvan granica Hrvatske, a meni je sve bilo novo i tada zastrašujuće. Miro je rekao “drži se liste i vodi računa o natjecateljima – dobro će to bit’ mala”. I ispalo je dobro. Kolegice su me pohvalile za trud, nastala je baza kuhara – što članova što natjecatelja, koju i dan danas vodim” – prisjetila se Nives početaka.

Dodaje kako je Miro bio čovjek s kojim se lako dalo dogovoriti, prepun ideja, a njegovu misiju da Biser mora bude mjesto gdje se se susreću i druže “braća po kuhači” cijelog svijeta, uz Nives su nastavili Alma Hrašić Bremec i Željko Neven Bremec.

Dakako, Biser mora nije samo natjecanje i festival. Program se godinama dopunjava događanjima kakvih, ne budimo lažni skromni, rijetko da  igdje ima na kulinarskim natjecanjima u svijetu. Bilo je tu pravljenja njoka za Guinnessovu knjigu rekorda, snimanja milenijske fotografije stotine kuhara s dizalice od strane fotografa Šime Strikomana, kao i Lupinovo fotografiranje golišave ljepotice gdje je trebalo pripaziti da mladi kuhari previše ne uskaču u kadar. No, kao najzahtjevniji zadatak Nives i kolega iz organizacije pamti se da kuharska alka na Segwayima prođe bez ozlijeđenih.

“Pošteno smo se namučili dok se nismo namjestili stotine kuhara za milenijsku fotku, a bila je i “žestoka borba” za ući u Guinnessovu knjigu rekorda s najdužim njokom na svijetu koji se pravio na supetarskoj rivi za Biser mora. Najluđa je bila alka na Segwayima kad su kuhari morali gađati kopljem alku, a pri tom ostati na tom vozilu. Pamtim i kad smo 2016. godine imali jako veliki broj natjecatelja, a samo 5 natjecateljskih boxeva te jednostavno nismo nikako uspijevali složiti satnicu. U zafrkanciji sam dobacila da ih mogu još jedino staviti u noćnu smjenu, a Alma je to odmah prihvatila i dobili smo prvo 24-satno kuharsko natjecanje u svijetu” – navela je Nives.

Biser mora 2023. se organizira u sklopu provedbe projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”, UP.03.3.1.05.0002, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, nositelj projekta Turističko – ugostiteljska škola Split.

 

Približavamo se i 18. Biseru mora koji će održati u Svpetrvs hotelima u Supetru na Braču, a Nives je složila pravila natjecanja, brine o izgledu ŠKMER-ove web stranice i da sve bude puno korisnih informacija i što manje nejasnoća.

Ovih dana radi na grafičkoj priprema diploma i promo materijala manifestacije kao što su plakati, banneri, pozivnice i akreditacije. Uglavnom, posao je to, reklo bi, se za petero ljudi. Uz to brine za slanje poziva za festival, komunicira s natjecateljima, žirijem i hotelom. Vodi i evidenciju prijava, pomaže stranim gostima oko viza te s predsjednikom ŠKMER-a, Željkom Nevenom Bremecom, sastavlja raspored natjecanja.

“Iako je to ogroman posao, obožavam Biser mora; posebice kad su svi boksevi puni, kad se navija i kuhari pomažu jedni drugima u timovima. Tad sam baš ponosna jer znam da je naš cijeli tim kreirao poseban doživljaj, vrhunsko natjecanje, da smo zajedno izgradili nešto vrijedno što se temelji na kolegijalnosti i prijateljstvima” – zaključila je Nives.

Dodaje da je Biser mora mjesto gdje kolege dolaze razmijeniti iskustva, vidjeti što i kako drugi rade, dodatno se usavršiti i stvoriti lijepe uspomene za cijeli život. Također, tu su, ne zaboravimo, brojne radionice, edukacije te prezentacije različitih nacionalnih kuhinja, kao putovanja kroz razne države okusima, mirisima i pričama.

“Dođite na Biser mora jer je to jedinstveni doživljaj, natjecanje, adrenalin, druženje, zabava, stvaranje novih prijateljstva i suradnji. Definitivno IN događanje. Nakon cijelog dana natjecanja i napetosti, uvijek kao olakšanje uslijede zabavne večer uz DJ-eve i bandove, tematske večere, što , nadam se, ove godine neće omesti pandemija” – poručila je kormilarka najvećeg gastro natjecanja u regiji.

 

Mak Jovanović/Gastrobajter

Scroll to Top