ZAVIRITE U RADIONICU I PONEKI RECEPT SLANIH I SLATKIH SALATA ŽELJKA NEVENA BREMECA

23. svibnja 2019, Radionica ljetnih salata, Kuharska Akademija – ŠKMER

Na prošlotjednoj radionici laganih ljetnih jela za ljubitelje kuhanja pod vodstvom Željka Nevena Bremeca složili smo mnoštvo salata, umijesili focaccie i dobro se zabavili. Pravile su se grčka (horiatiki), coleslaw, salata Cezar s krutonima i začinskim biljem, salata s dimljenim šaranom i narančom, beef tagliata, cheese cake salata s jagodama, voćna salata s mariniranim ananasom i jagodama uz dodatak đumbira, a imali smo prigodu po prvi put iskušati  “Vodenicu“, originalnu recepturu koja dolazi iz istoimenog beogradskog ribljeg restorana na splavi.

Vlasnici Dušanka i Nebojša Nešo Živanović redoviti su gosti na Biserima mora koji nas uvijek dobro raspolože sa svojim bogatim gastro prezentacijama. Dodajmo, restoran Vodenica usidren je na ušću rijeke Save u Dunav, a odmah podno tvrđave Kalemegdan, te prvenstveno nudi autentičnu dunavsku hranu, a onda i sve što mladi i stari vole. Otvoren je 1986. godine i od tada je izgradio renome jedne od najboljih “riblja kafana na vodi” u Beogradu, a ime je dobio po 400-ak godina starim hrastovima gredama iz jedne stare vodenice koje su ugrađene u splav.

COLESLAW SALATA

SASTOJCI:

  • Kupus bijeli
  • Mrkva
  • Celer stabljika
  • Majoneza
  • Kiselo vrhnje
  • Senf
  • Sol
  • Papar
  • Šećer

NAČIN PRIPREME:

Kupus naribati ili narezati na tanko, malo posoliti, te pustiti da odstoji. Mrkvu naribati na krupnije. Celer stabljiku izrezati. Od kiselog vrhnja, majoneze, senfa te začina napraviti dressing. Pomiješati sve salate i dressing zajedno, pa ostaviti u hladnjaku da odstoji jedan sat. Prije posluživanja ponovno promiješati, probati okus, pa dodati još začina po potrebi.

GRČKA SALATA

SASTOJCI:

  • Rajčica
  • Krastavac
  • Paprika
  • Luk/Kapula
  • Feta sir
  • Masline
  • Origano
  • Maslinovo ulje
  • Vinski ocat
  • Sol

NAČIN PRIPREME:

Rajčicu, krastavac i papriku izrezati na kocke iste veličine, kao masline. Začiniti s octom, maslinovim uljem i malo soli.

Feta sir također izrezati na kocke, a kapulu na tanke kolutove. U zdjelu servirati začinjene salate, dodati feta sir i masline. Prekriti kolutovima kapule i posuti origanom.

SALATA VODENICA

SASTOJCI:

  • Mrkva
  • Kupus
  • Ljubičasti luk
  • Zelena salata
  • Paprika
  • Panceta
  • Sezam
  • Biljno ulje
  • Jabučni ocat
  • Sol
Scroll to Top