Završen četverodnevni trening za brodske kuhare s mnoštvom mediteranski jela za à la carte ponudu

održano 20. – 23. ožujka 2023., ŠKMER Kuharska Akademija, Split

Dodjelom diploma i bogatim stolom punim delicija naših polaznika, zaključili smo intenzivni program za kuhare na turističkim brodovima naslovljen Mediteranska jela à la carte. Dakako, prošlo se puno više od toga što stoji u nazivu trening, a program je ponovo vodio vrhunski makarski chef Damir Tomaš, koji je 16 godina kuhao na kruzerima i jedrenjacima. Danas je šef kuhinje Valamar Meteor Hotela i vlasnik nita titula s kuharskih natjecanja.

“Na ovogodišnjoj radionici, obzirom na sve zahtjevniju klijentelu, nisu bili tipični jelovnici nego kao à la carte jela s modernim pristupom serviranja jela naših krajeva, također, naglasak je bio i na bezglutenskoj i veganskoj prehrani” – naveo je Tomaš.

Ističe kako je ovo vrlo značajan program za profesionalce jer davno su ugašeni programi za osposobljavanje brodskih kuhara u sklopu ugostiteljskih škola u Opatiji i Dubrovniku, a flote rastu te sve više njihovih gostiju traži zdravu mediteransku prehranu baziranu na domaćim namirnicama i lokalnim specijalitetima.

” Mišljenja sam da je ovo odličan program koji je ŠKMER ponudio jer se flota mini cruisera svake godine sve više i više povećava te su samim tim i potrebe za kvalitetnim kadrom veće. Edukacija pomaže vlasnicima s educiranjem postojećeg kadra te svima novima koji imaju interes zaploviti da upoznaju izazove s kojima se mogu susresti na brodovima. S obzirom na to da se flota svake godine povećava, paralelno s tim stižu i nove agencije koje za svoje goste traže i posebne uvjete prehrane, te je vrlo važno pratiti nove trendove te se redovito educirati” – dodao je Tomaš.

Od brojnih predjela na treningu se, između ostalog, pripremao crispy salate od ječma, kozica, celera i jabuka,bruschette s paštetom od brudeta i marmeladom od kapara, tartar tune s avokadom i limetom, carpaccio s ukiseljenom gorušicom,a domaći pršut od tune u polaznici su polaznici su učili potpunu pripremu. Od glavnih jela neka su bila brujet od artičoka s bobom i crnom palentom, orzo od liganja i travarice s kremom od brujeta, steak od cvjetače s raguom od pomidora, riblji japrak s pjenicom slanutka, BBQ file lubina uz bombon od blitve, korčulanski makaruni s kremom od bundeve, gljiva i borovnica. Neki deserti koje je Tomaš pripremao s polaznicima bili su bezglutenski kolač od limuna badema i palente, flambirane breskve, spužva od buče, crumble od oraha, emulzija maslinovog ulja s narančom te cannoli tiramisu.

 

Scroll to Top