ŽELIM JESTI ZDRAVO! – Hands on kuharske radionice za djecu koje unaprijeđujemo od 2008. godine

Želim jesti zdravo!, Kuhanje je đir! te Usavršavanje kuhara u ustanovama predškolskog i školskog odgoja – ključni su programi kojima ćemo i od predstojeće školske godine unaprjeđivati prehranu i zdravlje djece širom Hrvatske.

Radionice su osmišljene za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta kao vid prevencije od prehrambenih poremećaja i pretilosti, povećanja kvalitete života, zdravlje i uspjeha u učenju i sportu. Cilj projekta je na zanimljiv i nesvakidašnji način približiti djeci zdravu hranu te im ukazati koliko zanimljiva i ukusna mogu biti jela od namirnica koje im ranije i nisu bile privlačne.

Kako su uslijed pandemije COVID-a 19 djeca bila uskraćeni za sportske aktivnosti i ograničenog kretanja, pokazalo se da se time narušavalo zdravlje i fizička kondicija, što je za posljedicu imalo pad imuniteta i neželjeno povećanje tjelesne težine. Prema nedavnom istraživanju Medicinskog fakulteta u Splitu nad 3027 ispitanika iz opće populacije, utvrđeno su negativne učinci lockdowna na životna ponašanja i promjene raspoloženja. Čak se 30 posto ispitanika udebljalo, a od ranije je utvrđeno kako dugotrajno sjedenje i pretjerana tjelesna neaktivnosti, okarakterizirani su kao glavni rizika za niz oboljenja, posebice kardiovaskularnih, te povezana s pogoršanjem raspoloženja i mentalnog zdravlja.

Kako bi doprinijeli boljitku djece s aspekta zdrave prehrane, po preporukama stručnjaka, a na temelju iskustva od 2008. godine otkad smo počeli provoditi radionice “Želim jesti zdravo!”, razvili smo jednodnevne kuharske grupne radionice. Riječ je o “hands on” konceptu, odnosno da mladi polaznici od početka do kraja aktivno sudjeluju u pripremi jela s profesionalnim chefovima. Upoznaju se s tradicionalnim jelima hrvatske kuhinje s naglaskom na lokalna, spajajući i tradicionalno s modernim, a sve uz korištenje zdravih i sezonskih namirnica i začina. Na kraju radionica jela se degustiraju. Radionice se održavaju u profesionalnom kuharskom kabinetu ŠKMER Kuharske Akademiji ili u samim ustanovama – ovisno o potrebama polaznika i dogovoru s ustanovama. Uz pripremu jela moguće se i dodatne edukacije o zdravoj prehrani za djecu, odgajatelje ili nastavnike koje vode od vrhunski kulinarski i nutricionistički stručnjaci.

Detaljnije informacije:

Dječje kuharske radionice “Želim jesti zdravo!”

Kuharske radionice “Želim jesti zdravo!” video:

 

Scroll to Top
Malcare WordPress Security