ZLATNA DOB: Radionice kuhanja za starije kojima se sezonske i autohtone namirnice slažu u zdrava jela

Savijača od bundeve, feta sira i vrhnja, juha od bundeve, pečena purica u umaku od pečenja s povrćem, kuglof s bundevom, sirevi s marmeladama bila su glavna, ali ne i jedina jela radionice Zlatna dob održane 25. studenog u ŠKMER Kuharskoj Akademiji. U toj, prvoj po redu, radionici održanoj u profesionalnom kuharskom kabinetu uz potporu Grada Splita, kuhali su uz chefove ŠKMER-a ljubitelji kuhanja iznad 60 godina starosti. Polaznicima je to bila prilika da uz profesionalne kuhare pripremaju zdrava domaća jela i tako usvoje znanja za pravilan odabir i kombinacije namirnica. Naglasak je bio na jelima na zdravim autohtonim namirnicama Dalmacije te kako prilagoditi jelovnike svojim ekonomskim mogućnostima. Na kraju radionice sudionici su i degustirali pripremljene obroke, te tako uz kreativno druženje iskoristili slobodno vrijeme.

“Naši polaznici pokazali su da itekako dobro znaju kako se kuha starinskim receptima, a ovo je prilika da nadograde svoja nutricionistička znanja i nauče se nekim novim tehnikama. Naš je zadatak bio da im pokažemo kako se to radi po suvremenim metodama, pa i u profesionalnim kuhinjama gdje se poštuje cijela namirnica i nastoji što više iskoristiti od nje, dakle, potpuno ekonomičan pristup koji nije uobičajenim u kućnom kuhanju kod nas. Radionica se držala i posve tradicionalnih recepata, ali gdje se jela poslužuju drugačije. Učilo se ručno tjesta, a bila su tu i neka jela poput juhe od bundeve koja se pravila uz dodatak škampi koja su polaznicima bila i novina” – naveo je chef Dragutin Mandić, višestruki prvak natjecanja Bisera mora koji je vodio radionice uz Željka Nevena Bremeca.

Scroll to Top
Malcare WordPress Security