BISER MORA 2019 – Natjecanje pizzaiola, dvoboj i akrobatski show u izradi pizza uz Barbine craftove

BISER MORA 2019 – Natjecanje pizzaiola, dvoboj, akrobatski show u izradi pizza uz Barbina craftove

(10 -17 h, srijeda 10. travnja, Svpetrvs hoteli, Supetar – Brač)

Natjecanje pizzaiola održat će se drugog dana Bisera mora u 10 sati u restoranu Adria – Svpetrvs hotela, a bit će otvoreno posjetiteljima koji će se moći zabaviti uz brojne cooking showove, degustacije i prezentacije. Natjecatelji u prvom natjecanju u izradi pizze na ovom festivalu će pokazati što znaju i umiju pred stručnim žirijem u kojem sjede Ratko Tomić Raja (pizzeria Bokamorra, Split), Ivan Vanjak (pizzeria O’Hara, Zagreb), Saverio Ciampi (svjetski prvak u izradi Napoletane i voditelj talijanske Akademije za obuku profesionalnih pizza majstora) te Marc Pavel, nagrađivani chef iz Trsta i ŠKMER-ov ambasador za Italiju.

Svaki će natjecatelj praviti pizzu po svom izboru u dva primjerka; jednu za ocjenjivački sud, a drugu za degustaciju posjetiteljima. Pizzaioli imaju na natjecanju 15 minuta za pripremu, izradu pizze te pospremanje radnog mjesta i radne površine, kao i do 10 minuta za prezentaciju svog uratka.

” Namjera nam je ovim natjecanjem okupljati pizzaiole, ponajprije da razvijaju iskustva kako bi unaprijedili struku, jer će vidjeti što mogu i znaju kolege, dobiti povratne informacije i unaprijediti svoj rad. Dakle, važno je sudjelovati, a ne samo pobijediti. Smatram da je veoma bitno da se stvori zajedništvo i između nas pizzaiola, što uostalom i jest središnja ideja ŠKMER-a i osnivača ove udruge Mira Bogdanovića; da se ljudi povezuju, potpomažu i zajednički stvaraju kvalitetno poslovno i ljudsko ozračje” – poručio je Ratko Tomić, jedan od vodećih domaćih pizza majstora povodom natjecanja pizzaiola na Braču.

Akrobatski pizza show

Dodajmo da će nakon natjecanja u Adria hotelu u srijedu u 14 sati u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom Lareto Food, distributerima prestižnih talijanskih marki i premium proizvoda za pizze, Saverio Ciampi upriličiti akrobatski pizza show. Ciampi je druga generacija pizzaiola u svojoj obitelji iz San Giorgio del Sannija, a postao je poznat širom Italije po brojnim titulama s natjecanja u izradama pizze te kao gost u emisijama tv kuća RAI i Mediaset. Između brojnih nagrada, osvojio je prvo mjesto u pravljenju Napoletana pizze na “Olimpiadi della Pizza 2007” u Salsomaggiore Terme, a 2012. godini na Svjetskom prvenstvu u Las Vegasu bio je drugi u izradi napuljske pizze. Prezenter je proizvoda prestižne talijanske tvrtke Molino Scoppettuolo s kojima razvija posebnu liniju brašna za sektor pizzerija koja se kod nas može nabavit posredstvom Lareto Fooda.

Pizza dvoboj Zagora vs. more

Nakon njega, u 15 sati u hotelu Adria, članovi žirija Ratko Tomić i Ivan Vanjak održati će master class o izradi pizza po napolitanskim i drugim izvornim recepturama, a zatim će se njih dvojica dohvatiti tijesta i lopata za pećnicu te se ogledati u pizza dvoboju “Zagora vs. more“.

“Otkriti ćemo posjetiteljima tajne izrade pizza koje se ne mogu vidjeti na društvenim mrežama, one koje se stječu iskustvom. Želja je da se na našim prostorima razviju znanja izrade koja nisu samo tipična za ovu regiju, već da se usvoje i vještine izrade od tradicionalne napoletane, romane, american style pizze i drugih. Dakle, da se naši pizzaioli u Hrvatskoj dodatno educiraju i šire znanja kako bi postali konkurenti našim susjedima Talijanima, ali i šire u svijetu” – istaknuo je Tomić.

Barbina pivska priča

Kako bi zaokružila ova događanja uz pizzaiole istog dana gostovat će na Biseru mora Siniša Anđelić, suvlasnik pivovare LAB Split – Craft Brewery (brend Barba). Donosi “Barbinu pivsku priču“, a nadamo se i s pokojom bocom iz njihova asortimana 13 njegovanih craftova (Barba, Punica, Englez…). Spomenimo, LAB Split je nagrađen za svoj Barba Imperial IPA kao najbolje domaće pivo za 2018. godinu po glasačima američke web stranice “RateBeer“.

LINK: Prvi put na natjecanje pizzaiola I ŠKMER

 

Scroll to Top