BUFFET STOL: Završen trening za profesionalne kuhare koje bi dobro došao i menadžerima objekata

Šaroliko društvo profesionalaca okupilo se na treningu za pripremu i dekoriranje buffet stolova koji je vodio sarajevski chef Hamid Hadžić, vitez kulinarstva jugoistočne Europe i ŠKMER-ov ambasador za Bosnu i Hercegovinu. Na radionici u Kuharskoj Akademiji objedinjene su tehnike i koncepti za švedske stolove, catering i hotelsku ponudu.

“Bilo je ovdje vrsnih kolega kuhara, no nedostajalo je na radionici menadžera koji prodaju ovaj koncept i svakako bi trebali biti upoznati s time što nude. Na treningu imali mali smo hotelski tim, ekipu za catering i djelatnicu restorana koja je željela obučiti švedskom stolu. Stoga smo tijekom ovih dana napravili dobru simbiozu svega toga. Gledalo se kako ponudu buffet stola ukomponirati prema vremenu, prostoru i konceptu objekta, profilu gostiju, a pri tom znajući da buffeti u suštini ne nude puno toga novoga. Oni su određeni prije 200 godina, ali istovremeno i vrlo zahtjevna stvar za objekt koji se time bavi” – istaknuo je Hadžić, executive chefa sarajevskog hotela Hills ***** kojem je organizacija buffet stola svakodnevna.

Spremala su se topla i hladna predjela, glavna jela i deserti prema temama stola, istražile su se i novine, a dobrim dijelom i ekonomski aspekt ovog načina posluživanja gosta.

“Nisam pristalica da se buffet odjeljuje po definiciji “stara” i “nova škola”. Po meni imamo dobra i loša jela. Recimo, janjeća leđa smo radili klasičnim načinom, jastoga bellevue (langouste en bellevue/jastog lijepo ukrašen) radili isto kao i prije 200 godina. Bila su tu jela u pivskoj smjesi Orly, kojekakvi potaži od špinata, mrkve, tikve…Bila su i razna hladna predjela i na bazi hummusa, pokazali smo da jaja ne moraju biti punjena samo casino smjesom, da ima i inovacije u ovoj staroj priči s toplim i hladnim buffetom. Namjera mi je bila da polaznicima otvorim poglede, posebice pripremaju li buffet stolove koji nisu ranije tematski dogovoreni i trebaju se osloniti na zalihe u objektu” naveo je Hadžić.

Na radionici bili su i djelatnici CATERING SC – Studentskog centra Split, vodećeg splitskog tima za organizaciju evenata, poslovnih domjenaka, stručnih skupova s dugogodišnjim iskustvom u slaganju plata i posluživanju na brojnim događanjima i svečanostima. U njihovoj bogatoj ponudi nalaze se cocktail zalogaji,hladno-topli buffet, izložbeni stolovi s eksponatima, roštilj, svečani ručkovi i večere…

“Iako imamo vrlo bogato iskustvo, željeli smo proširiti svoje vidike i znanje sudjelovanjem na ovoj radionici. Svidio mi se način rada chefa Hamida Hadžića, taj klasični koncept uz neke nove stvari. Bavili smo se isplativošću buffeta, izgledom, okusom, raznolikošću, te jednim od najvećih problema ovog koncepta – radom na terenu. Naime, hrana koja se napravi u matičnom objektu gotovo nikad kao takva ne dolazi pred gosta bez da se tome prilagode jela.” – istaknuo je chef Ante Kovačević, voditelj kuhinje u SC Cateringu.

Scroll to Top